Op vrijdagavond 17 mei werd door zowel Omroep West als door Een Vandaag een reportage uitgezonden over Haagse jongeren die in Syrië strijden voor de Jihad. GroenLinks maakt zich zorgen en heeft schriftelijke vragen gesteld aan het Haagse college van B&W.

De vragen van Inge Vianen en David Rietveld:

1. Klopt het in de reportage genoemde aantal van 24 Haagse jongeren die naar Syrië zijn afgereisd? Hoe oud zijn deze jongeren en hoe lang zijn zij inmiddels in Syrië?

2. Voor hoeveel van deze jongeren zijn aangiften ontvangen van vermissing?

3. Hoeveel aangiften zijn er ontvangen tegen ronselaars?

4. Hoe wordt er omgegaan met deze aangiften?

5. Welke acties zijn er in het verleden en worden er op dit moment ondernomen om het ronselen tegen te gaan?

6. Is het college bekend met de signalen uit de reportage dat ouders geen aangifte willen doen omdat ze bang zijn voor bedreigingen? Zo ja, waaruit bestaan die bedreigingen en van wie zijn die afkomstig?

7. Hoeveel ouders worden momenteel bedreigd en hoe worden ze beschermd?

8. Wat is er aan gedaan om ouders die geen aangifte durven doen te verzekeren dat zij beschermd zullen worden tegen bedreigingen?

9. Is het college bekend met de signalen uit de reportage dat ouders geen aangifte willen doen omdat hun kind dan vervolgens op een zwarte lijst zou komen te staan van terroristen?

10. Kan het college aangeven of deze angst gegrond is?

11. Op welke wijzen worden de ouders van de Haagse jongeren die in Syrië zijn begeleid en op de hoogte gehouden van het politieonderzoek? Welke instanties zijn hierbij betrokken en hoe werken zij samen?

12. Hoe zijn Haagse moskeeën betrokken bij het tegengaan van vertrek van Haagse jongeren naar Syrië en bij het tegengaan van bedreigingen richting ouders die aangifte willen doen?

13. Hebben de betrokken instanties voldoende kennis in huis over radicalisering en jihadisme om hun werk goed te kunnen doen? 

14. Zijn er signalen dat Haagse jongeren die nu in Syrië zijn, terug zouden willen komen naar Nederland? Zo ja, wat is er vanuit de gemeente en het rijk gedaan om dit mede mogelijk te maken (denk bijvoorbeeld aan noodpapieren)?

15. Zijn er inmiddels Haagse jongeren teruggekeerd uit Syrië? Zo ja, hoeveel en op welke wijze worden zij en hun ouders begeleid? Zo nee, welke begeleiding wordt er nu al op welke manier georganiseerd voor het moment dat deze jongeren terug naar Den Haag komen?

16. Kan het college aangeven hoeveel aanwijzingen er in 2012 en 2013 vanuit de stad zijn binnengekomen bij de politie die op het ronselen van jongeren duidden?

17. Kan het college aangeven wat er met elk van deze aanwijzingen gedaan is?