Gisteren heeft de gemeenteraad de begroting van de gemeente vastgesteld. GroenLinks heeft harde noten gekraakt over het minimale groene beleid van het college. Met een grote stapel moties en amendementen heeft de fractie geprobeerd meer geld vrij te spelen voor duurzaamheid, de fiets(er) en de achterstand in groenonderhoud. Een aantal zaken hebben we voor elkaar gekregen. Wethouder De Bruijn vindt het interessant om de mogelijkheid naar vergroening van leges en heffingen te onderzoeken. Ook gaat hij bekijken hoe de overgang naar elektrisch rijden voor Haagse taxi’s gefaciliteerd kan worden door de gemeente. En mede dankzij onze steun is de bezuiniging op het Straatpastoraat, dat zich op straat bekommert over dak- en thuislozen, gelukkig teruggedraaid.

Achterstallig groenonderhoud

GroenLinks vindt het idioot dat het college er willens en wetens voor kiest om elk jaar 5 miljoen euro te weinig uit te trekken om het groenonderhoud op peil te houden, terwijl dat toch echt een kerntaak van de gemeente is. Met een flink aantal financiële ombuigingsvoorstellen hebben we ervoor gepleit om deze kerntaak wél uit te voeren. Helaas hebben we hier geen meerderheid voor gekregen. Terwijl natuurorganisaties zo nadrukkelijk aangeven hoe belangrijk het onderhoud van groen is, zeker voor het behoud van de ecologische waarde.

Jeugdombudsman

Omdat de gemeente per 1 januari verantwoordelijk wordt voor de Jeugdzorg, vindt GroenLinks het zinvol om een Haagse Jeugdombudsman aan te stellen. Ouders en jongeren kunnen hier terecht met hun klachten over het gemeentelijke jeugdbeleid. De Haagse ombudsman was erg blij met ons voorstel, omdat hij een toename van de werkdruk verwacht. Het dagelijks bestuur van de gemeenteraad gaat ons voorstel uitwerken.

Te weinig geld voor de fiets

GroenLinks heeft tevergeefs geprobeerd om meer geld vrij te maken voor de fiets(er). We vinden het onbegrijpelijk dat in de verkiezingsprogramma’s van de huidige collegepartijen miljoenen euro’s worden gereserveerd voor de fiets, maar dat er in het coalitieakkoord de komende jaren slechts 4,5 miljoen euro extra wordt uitgetrokken. En de beloofde oplossing voor de fietschaos in de binnenstad komt er ook niet. Met de feestdagen in het verschiet pleitten wij voor stallingsmogelijkheden in de zijstraten van de Grote Marktstraat. Helaas gaat wethouder De Bruijn alleen maar stallingsruimte uitbreiden in de bestaande Biesieklettes op het Spuiplein en Buitenhof.

Gereguleerde wietteelt

Omdat er na de verkiezingen een progressieve meerderheid is in de gemeenteraad, zag GroenLinks haar kans schoon om voor te stellen dat Den Haag, als laatste stad van de vier grote steden, een experiment zou doen met gereguleerde wietteelt. Het reguleren van de wietteelt ziet GroenLinks als een oplossing voor de criminaliteit en de brandonveilige situaties die illegale wietplantages met zich meebrengen. Tot onze grote verbazing hebben PvdA en D66 tegen een experiment met gereguleerde wietteelt gestemd, waarbij er geen meerderheid was voor dit experiment. In de andere grote steden hebben PvdA en D66 wel ingestemd met gereguleerde wietteelt.

De volledige spreektekst van fractievoorzitter Inge Vianen is bijgevoegd.

De raadsvergadering is terug te kijken op www.denhaag.nl/mijnraad