Vanavond spreekt de gemeenteraad over de uitvoering van de Participatiewet. Sommige partijen zien deze nieuwe wet als mogelijkheid om iedereen mee te laten doen. GroenLinks ziet de wet vooral als dwangbuis voor mensen die minder makkelijk mee kunnen komen en wil de uitvoering socialer maken. Met name de verplichte tegenprestatie voor mensen in de bijstand is de partij een doorn in het oog. Een bijstandsuitkering is wat GroenLinks betreft een recht waar geen verplichting, zoals bijvoorbeeld kauwgom van de straten schrapen, tegenover mag staan.
Raadslid Mustafa Okcuoglu: “Onder het mom van mensen actiever maken, weer een werkritme en discipline aanleren moeten mensen prullenbakken gaan schoonmaken, bladeren vegen of sneeuw schuiven. Dat vindt GroenLinks asociaal! Wij stellen voor om een tegenprestatie niet op te leggen, maar om die mogelijkheid te bieden.”
Verder vindt Okcuoglu dat er een onredelijke taaleis gesteld kan gaan worden aan mensen die weer aan het werk moeten. “Analfabeten, laaggeletterden en 60-plussers kunnen simpelweg niet in korte tijd heel goed de Nederlandse taal leren. Zij worden wat ons betreft vrijgesteld van een taaleis.”
Als derde punt kaart GroenLinks vanavond de slechte informatievoorziening over de decentralisatie van deze wet, maar ook van de Jeugdzorg en de WMO aan de kaak. “Veel mensen hebben geen idee wat hen vanaf begin volgend jaar te wachten staat voor wat betreft zorg of inkomen. De gemeente moet nog voor de Kerstdagen zorgen voor een informatiefolder op elke deurmat.”
UPDATE: Voor bovenstaande voorstellen was geen meerderheid in de gemeenteraad. Ons voorstel om niemand te verplíchten tot een tegenprestatie, maar die mogelijkheid te bieden werd alleen gesteund door de SP, ID en PvdD. Dit betekent dat de PvdA, D66 en de Haagse StadsPartij zich voor de verplichte tegenprestatie hebben uitgesproken.
GroenLinks heeft tegen de Participatieverordening gestemd. Het hele debat terugkijken kan op http://player.companywebcast.com/denhaagp/20141127_1/nl/player