Afgelopen weekend werd een intern blog van de baas van de Nationale Politie openbaar gemaakt. Hij hekelt daarin de cultuur binnen het politiekorps van uitsluiting, kleineren en respectloos behandelen van islamitische agenten en van islamitische burgers. In de blog van de korpschef staat onder andere geschreven: “Moslims worden soms willekeurig “van straat geplukt” omdat ze “wel een bomgordel zullen dragen”. Dat blijkt dan bij controle een gebedskleedje en een koran te zijn. Maar die persoon wordt dan “toch geboekt als potentieel terrorist”. GroenLinks vindt het uitstekend dat deze problematiek aangekaart wordt binnen het politieapparaat maar maakt zich zorgen over de reactie van de Haagse politie die stelt dat deze uitspraken los staan van de Haagse situatie. “Zeker in een stad waar een deel van de islamitische mensen zich niet gelijk behandeld voelt door de politie en waarin radicalisering op de loer ligt, moeten dit type signalen erkend en opgepikt worden door teamleiders binnen de politie”, stelt fractievoorzitter Inge Vianen. GroenLinks heeft samen met de HSP de volgende schriftelijke vragen gesteld.
1. In het artikel van de korpschef staat geschreven: “Moslims worden soms willekeurig “van straat geplukt” omdat ze “wel een bomgordel zullen dragen”. Dat blijkt dan bij controle een gebedskleedje en een koran te zijn. Maar die persoon wordt dan “toch geboekt als potentieel terrorist”. Is het college het met ons eens dat het volstrekt onacceptabel is dat moslims worden geboekt als terrorist zonder dat hiervoor aanwijzingen zijn?
2. Kan het college aangeven hoe vaak er sinds januari 2014 een persoon als “terrorist” is geboekt bij aanhoudingen? Kan het college ook aangeven op basis van welke feiten dit is gebeurd?
3. Hoeveel mensen in Den Haag staan er op dit moment geregistreerd als potentieel terrorist?
4. Hoe serieus kan een verdenking van terrorisme door de politie nog worden genomen als de korpschef aangeeft dat hier zo lichtzinnig mee wordt omgesprongen?
5. Kan het college aangeven wat de klachtenprocedure is voor discriminatie op basis van geloofsovertuiging binnen de politie Den Haag?
6. Kan het college aangeven hoeveel klachten er over discriminatie op basis van geloofsovertuiging binnen het politieapparaat in Den Haag in de afgelopen jaren zijn binnengekomen? Kan het college ook aangeven wat hiermee is gebeurd?
7. Is het college het met ons eens dat het volstrekt onacceptabel is dat er binnen het politiekorps gediscrimineerd wordt?
8. Kan het college aangeven wat er gebeurt met agenten die hun collega's discrimineren?
9. Kan het college aangeven welk percentage van de in Den Haag werkzame politie een moslimachtergrond heeft?
10. Hoeveel mensen met een ‘niet-westerse allochtone’ achtergrond zijn er werkzaam bij politie Den Haag? Hoe groot is dit percentage? Wat zijn de verloopcijfers van werknemers met een
11. De afgelopen jaren zijn er veel klachten binnengekomen van Haagse burgers rondom ervaren discriminatie door agenten van bureau Heemstraat. Kan het college aangeven welk percentage van de bij bureau Heemstraat werkzame politie bestaat uit mensen met een ‘autochtone’ achtergrond? En welk percentage van de werknemers heeft een moslimachtergrond?
12. De korpschef stelt in zijn blog1 heel duidelijk dat de cultuur van uitsluiting en discriminatie binnen het politieapparaat een structureel karakter heeft. Zo beschrijft hij bijvoorbeeld hoe hij in zijn tijd als korpschef van Haaglanden een jonge agente van Marokkaanse origine ontmoette die stelselmatig door haar collega’s werd gediscrimineerd op basis van haar afkomst en religie. Het structurele karakter van deze discriminatoire cultuur binnen het politiekorps blijkt ook uit de email van een collega met een islamitische achtergrond waar de korpschef uit citeert “Niet alle medewerkers durven voor zichzelf op te komen, zeker niet als de teamleider degene is die de uitspraken maakt”. Is het college het met ons eens dat het volstrekt onacceptabel is dat mensen binnen en buiten het politieapparaat gediscrimineerd worden door agenten?
13. Wat gaat Politie Den Haag ondernemen om de structurele discriminatie aan te pakken? Komt er een actieprogramma om discriminatie door agenten tegen te gaan? Zo ja, wat houdt dit actieprogramma precies in? Zo nee, waarom niet?
14. Is het college bekend met de schriftelijke reactie2 van Politie Den Haag op het blog van de korpschef?
15. Is het college met ons van mening dat het om problemen op te kunnen lossen van wezenlijk belang is de problemen te erkennen?‘niet-westers allochtone’ achtergrond bij politie Den Haag de afgelopen vijf jaar? En de verloopcijfers van medewerkers met een ‘autochtone’ achtergrond?
16. Politie Den Haag stelt in haar schriftelijke verklaring dat de blog van korpschef Bouman los staat van eerdere aanklachten tegenover Politie Haaglanden met betrekking tot discriminatie en racisme. Op basis waarvan wordt gesteld dat de discriminatoire cultuur die de korpschef beschrijft, in tegenstelling tot andere steden, niet van toepassing is op de Haagse situatie?