In de raadsvergadering van afgelopen donderdag is gesproken over het kunstenplan 2017 – 2020. Er is langdurig gediscussieerd over de vraag of kunst autonoom moet zijn óf sociale en educatieve doeleinden moet dienen. GroenLinks vindt dat kunst autonoom moet zijn. Een internationale stad als Den Haag heeft behoefte aan professionele kunst, of dat nu de tentoonstellingen in musea en galeries zijn, concerten van orkesten of voorstellingen van toneel en dans. Die kunst mag ‘gewoon mooi’ zijn, vermaken, verbazen, prikkelen, vragen oproepen, aanzetten tot nadenken en ook wel eens onbegrijpelijk zijn. Tegelijk is GroenLinks van mening dat kunst ook een maatschappelijke en sociale functie kan hebben. Kunst geeft kleur aan ons leven. Wie kennisneemt van kunst, erfgoed en media, en daar bewust en actief mee bezig is, doet mee aan de samenleving en ontwikkelt begrip voor andere normen, waarden en culturen. GroenLinks pleitte voor het uit elkaar trekken van deze twee opvattingen en een weerspiegeling hiervan in de adviescommissie.

De adviescommissie, die adviseert over de kunstaanvragen en subsidies, zou in staat moeten zijn om een splitsing te maken tussen autonome kunst én cultuurbeleid met sociale en maatschappelijke doelen. Binnen het beoordelingskader van autonome kunst komen maatschappelijke en sociale doelen te vervallen. Kunst mag dan ‘gewoon’ kunst zijn. Aanvragen voor het kunstenplan van maatschappelijke en sociale aard zouden dan mede uit andere programma’s kunnen worden gefinancierd.

Doordat het vorige college zwaar bezuinigd heeft op cultuur, zijn er banen verloren gegaan. Naast werk voor kunstenaars zorgt cultuur ook voor werkgelegenheid in andere segmenten. GroenLinks diende een motie in met de vraag aan het college om het werkgelegenheidsplan in te zetten om betaalde banen in de cultuursector terug te brengen.

In de vorige kunstenplanperiode is 25% is bezuinigd, de sporen van deze bezuinigingen zijn nog steeds zichtbaar. Een flink deel van de financiering van het Residentie-orkest is nog onzeker. GroenLinks wil een harde toezegging hebben dat besluitvorming vanuit het Rijk niet zal leiden tot financiële gaten bij de instellingen die bij het Spuiforum betrokken zijn. Er is nu een exploitatietekort van 9 ton per jaar dat op eigen kracht van de organisaties in tien jaar naar nul moet worden afgebouwd. GroenLinks is van mening dat het financiële kader voor het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2017-2020 ten minste €51,7 miljoen op jaarbasis moet zijn.