GroenLinks wil opheldering over de plannen voor een bunkermuseum in het Westduinpark. Een toeristische trekpleister in dit kwetsbare natuurgebied is verstorend voor de natuur en onwenselijk, vindt GroenLinks.
Het stadsbestuur heeft een oude munitiebunker in dit beschermde Natura 2000-gebied aangewezen als mogelijk nieuwe locatie voor Stichting Bunkermuseum. Het museum was voorheen gevestigd op het terrein van surfdorp FAST maar moest plaats maken voor nieuwbouw.
De plannen voor het bunkermuseum in het Westduinpark stuiten niet alleen bij GroenLinks maar ook bij natuurorganisaties op protest. Zowel de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming (AVN) als Stichting Duinbehoud maken bezwaar tegen de omgevingsvergunning.
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Het is onbegrijpelijk dat voor deze plek wordt gekozen! Zo’n publiekstrekker hoort niet thuis in een Europees beschermd natuurgebied. Dit college lijkt maling te hebben aan de natuur.”
Voor het nieuwe museum moet de ingang van de bunker uitgegraven worden en elektriciteit worden aangelegd. Waarschijnlijk moet er ook een nieuw pad komen. Naar verwachting zal het bunkermuseum tientallen duizenden bezoekers per jaar trekken. De nieuwe locatie is vele malen groter dan de vorige, er kunnen 60 tot 70 mensen tegelijkertijd in.
GroenLinks is niet overtuigd van nut en noodzaak van het nieuwe museum in het Westduinpark. Er zijn al twee andere bunkermusea in Den Haag. Kapteijns: “Hoeveel bunkermusea heeft een stad nodig en waarom moet dit ten koste gaan van de natuur? Er zijn tientallen bunkers in Den Haag. Het is mij een raadsel waarom het museum uitgerekend hier zou moeten komen.”