Maak kennis met Mariët Herlé, fractievertegenwoordiger voor GroenLinks Den Haag.

Dat ik mij inzet voor GroenLinks hangt samen met waar ik vandaan kom. Onderwijs is een kansenmachine, want door onderwijs hoef ik niet meer ‘uit werken’ te gaan, zoals mijn grootmoeder zei naar wie ik vernoemd ben. Haar man zat eeuwig in ‘de steun’, ze waren naar de grote stad (Amsterdam) getrokken, zoals zoveel buitenlanders in Haagse achterstandswijken nu. Daarom voel ik mij verbonden met mensen uit allerlei landen in die wijken. De oorzaak van veel achterstanden is armoede, en niet de etnische of religieuze tegenstellingen. Ik werk dus graag mee aan een duurzame en groene economie waarin er welvaart is voor iedereen.

"Ik zal altijd extra oog hebben voor de positie van vrouwen."

Geboren in 1947 was verder studeren na mijn 17e geen optie.  ‘Een meisje trouwt toch’, gold in die tijd in mijn milieu. Daardoor heb ik mijn opleidingen (MO-a Engels, NGPR, NIMA-a) gedaan naast mijn werk en als alleenstaand ouder. Economische onafhankelijkheid is heel belangrijk voor mij, ik zal altijd extra oog hebben voor de positie van vrouwen.

Mijn loopbaan begon na de HBS-a in de uitgeverij (J.M. Meulenhoff en Agon Elsevier). Na redactioneel werk in kerkelijke organisaties (Kerk en Wereld) en de geboorte van mijn dochter in Schotland werd ik docent Engels op een middelbare school, waarna ik al snel weer terugkeerde in de uitgeverij en uiteindelijk bij de Gemeente Den Haag verder kon leren voor mijn huidige vak: communicatie en marketing. Dat ben ik blijven doen, o.a. voor de opleiding voor metaalberoepen en vele andere bazen en opdrachtgevers bij non-profit en overheid, met een klein uitstapje naar de journalistiek: als chef-redacteur van het prachtige meisjesblad Club kon ik mij naast maatschappelijke onderwerpen ook uitleven op mode, beauty, enz.

Om alle freelance klussen, vaak naast een dienstbetrekking, onder te brengen begon ik mijn bureau de Overkoming. Voor culturele initiatieven hebben we het Genootschap Pomona opgericht.

Inmiddels woon ik twintig jaar in Den Haag met mijn huidige man, ontwerper Jelle Hellinga, die de Haagse boeken vormgaf waarvoor ik het initiatief nam zoals 'Huilen in Den Haag', 'Vijftig jaar Mariahoeve', 'De Pier van Scheveningen' en 'In het voetspoor van de Haagse School'. Ik houd van deze stad en wil mij inzetten voor een duurzame toekomst van mijn twee kinderen (Anne Roffel, yogadocent en Jimi Hellinga, muzikant) en kleindochters Julia en Jacky en alle kinderen die het minder hebben.

Naast mijn werk voor GroenLinks houd ik mij bezig met vrijwilligerswerk, ik kook o.a. voor 120 daklozen bij het Straatpastoraat en geef taallessen bij Taal aan Zee. Als hobby heb ik na mijn pensioen mijn dwarsfluit weer opgepakt en ben ik begonnen met zingen.

Woont in de

Vruchtenbuurt

Vrijwilligerswerk

  • Kok bij het Straatpastoraat
  • Taaldocent bij Taal aan Zee

Lees het interview van GroenLicht met Mariët.

  • Werkgelegenheid
  • Emancipatie
  • Onderwijs
  • Jeugd
  • Cultuur
  • Volksgezondheid