Aanbeveling kandidatencommissie

Vincent Thepass is de jongste kandidaat-lijsttrekker. Vincent is al een aantal jaren actief binnen GroenLinks. Als Chef Offline organising gaf Vincent leiding aan de landelijke vrijwilligersorganisatie en de grassroots-campagne tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Daarvóór was hij ook campagneleider in Den Haag. 

Parlementaire raadservaring deed Vincent op tijdens de twee jaar, dat hij beleidsmedewerker was bij GroenLinks Den Haag. Vincent is politiek econoom en politicoloog en studeerde af op internationale politieke economie.

Stel je kort even voor, wie ben je?

Ik ben Vincent Thepass, kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks Den Haag. Ik ben geboren en getogen Haags en groeide op in Mariahoeve, in een warme, linkse familie met Haagse en Indische wortels.

Die achtergrond heeft mij politiek gevormd: ik dank er mijn sterke binding met de stad aan, maar ik ken ook haar mindere kanten. Zo heb ik gezien hoe mensonterend armoede kan zijn en dat de uitsluiting die mijn Indische opa’s ervoeren nog steeds bestaat. Die harde realiteit drijft mij als mens en politicus.

Ik ken GroenLinks én de Haagse gemeentepolitiek als oud campagneleider- en fractiemedewerker door en door. Daarnaast ben ik politiek econoom.

Waarom heb jij je kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap?

Ik kan van GroenLinks de verbindende kracht maken die Den Haag zo hard nodig heeft. Wie je bent en waar je woont is allesbepalend voor je toekomst. De klimaatcrisis, de woningnood en die overheersende ongelijkheid schreeuwen om onze oplossingen.

Met de huidige staat van links wordt dat echter heel moeilijk. Veel Hagenaars lijden onder de Haagse ongelijkheid, maar links is de connectie met hen kwijtgeraakt. Wij moeten dat vertrouwen weer terugverdienen. Dat kan alleen als we een afspiegeling zijn van de stad, actiever de wijken ingaan en laten zien dat we wél hun bondgenoot zijn. Daarom ben ik kandidaat-lijsttrekker.

Wat maakt jou geschikt als lijsttrekker?

Ik ken GroenLinks en de stad door en door en vertegenwoordig een vernieuwingsbeweging binnen onze partij. Mijn Haagse en Indische roots stellen mij in staat om mensen in Den Haag samen te brengen en het GroenLinkse verhaal te vertellen dat bij onze stad en tijd past.

Daarnaast heb ik een inclusieve leiderschapsstijl, waarin het team centraal staat, critici serieus worden genomen en de afdeling maximaal wordt benut. Vanuit mijn strategische visie, en kennis van GroenLinks en de gemeentepolitiek, kunnen we ons beter in de wijken organiseren en leden en bewoners veel vaker betrekken.

Lees meer over mijn plannen op www.vincentthepass.nl!

Wat is voor jou het belangrijkste speerpunt voor GroenLinks Den Haag?

Dat we de Haagse ongelijkheid aanpakken in alles wat we doen. Of het nou gaat om het klimaat, armoede, racisme of de woningnood: deze onderwerpen zijn met elkaar verbonden omdat een grote groep Hagenaars buiten de boot dreigt te vallen.

Daarom moeten we steeds weer kijken naar wat onze keuzes voor hen betekenen. Moerwijkers rond de armoedegrens moeten van onze klimaataanpak kunnen profiteren en het perspectief van arbeidsmigranten en dakloze Hagenaars moet een plek hebben in ons woonbeleid. En het kwart Haagse kinderen dat in armoede opgroeit moet de steun krijgen die zij nodig hebben, binnen en buiten het klaslokaal.

Wat is jouw favoriete plek in Den Haag, en waarom?

Al mijn hele leven reis ik graag met de tram door de stad. Tram 12 vind ik misschien wel het mooist, waarbij je op Den Haag HS vertrekt en via de Haagse Markt en de Weimarstraat uitkomt bij het Zuiderstrand. Als je vanuit deze tram naar buiten kijkt worden de verschillende Haagse werelden als een soort film afgespeeld. Bij elke halte waar je uitstapt kom je weer bij andere mensen en op andere interessante plekken terecht.

Tram 12 is misschien niet één plek, maar in deze lijn komen wel veel dingen samen die Den Haag voor mij zo mooi maken.

Wat wil jij over 4 jaar - na de volgende raadsperiode - hebben bereikt in Den Haag?

Ik wil dat GroenLinks over vier jaar een betere afspiegeling van de stad is, en de kloof tussen bevolkingsgroepen heeft kunnen verkleinen. Dat een deel van de mensen die nu zijn afgehaakt, weer aan onze kant staat en zich minder machteloos voelt.

En we moeten natuurlijk een verschil hebben gemaakt op onderwerpen als klimaat, wonen, zorg, armoede en anti-racisme. Uiteindelijk profiteren we allemaal van een Den Haag dat draait om de zorg die we voor elkaar én voor toekomstige generaties dragen.

Samen kunnen wij dat bereiken: dat geeft mij hoop voor de toekomst van Den Haag én links. 

Waar kun je Vincent tegenkomen tijdens de campagne?

  • 10 september: Huiskamerbezoek Bouwlust/Morgenstond
  • 11 september: Interview op Den Haag FM
  • 12 september: Woonprotest
  • 13 september: Huiskamerbezoek Duinoord/Zeeheldenkwartier
  • 14 september: Bijeenkomst werkgroep sociaal
  • 15 september: Bijeenkomst "een Haagse woonbeweging" in Grand Café Utopie
  • 16 september: Huiskamerbezoek Scheveningen
  • 17 september: Huiskamerbezoek Vruchtenbuurt
  • 18 september: Lijsttrekkersdebat bij Zziin
  • 25 september: Algemene Ledenvergadering bij Zziin

Wil je ook dat ik bij jou op huiskamerbezoek kom, of wil je bij een ander huiskamerbezoek aanschuiven? Geef je dan hier op ❤️

Meer weten?

Lees meer over mijn plannen en wie mij steunen op vincentthepass.nl. Heb je vragen, ideeën of wil je een keer een kop koffie drinken? Stuur dan vooral een berichtje naar vincentvoordenhaag@gmail.com of via de site!