Al je afval scheiden en zo min mogelijk restafval overhouden. Dat is het doel van de 100-100-100 Challenge, een experiment waar al in 100 gemeenten door het hele land mensen aan mee hebben gedaan. Maandag 31 oktober gaat de Haagse editie van start. En één van de deelnemers in Den Haag die de uitdaging aangaat is Ali Al Hadaui, voorzitter van het bestuur van de afdeling GroenLinks Den Haag. GroenLicht ging langs om te vragen naar zijn motivatie en verwachtingen.
Door: Gea Dreschler, van webredactie GroenLicht
De 100-100-100 Challenge staat voor 100 huishoudens die 100 dagen lang 100 % procent van hun afval scheiden. Het project is oorspronkelijk bedacht door afvalverwerker ROVA en is al in allerlei gemeenten uitgevoerd. De organisatie meldt op hun website dat in het najaar van 2016 de 100e gemeente zich heeft aangemeld. Op die lijst staat nu ook Den Haag, de eerste grote gemeente die meedoet. De editie in Den Haag – die plaatsvindt van 31 oktober tot 7 februari – is een samenwerking tussen Duurzaam Den Haag en de gemeente Den Haag. Den Haag gaat trouwens voor in ieder geval 200 in plaats van 100 deelnemers, maar er kunnen zich meer mensen inschrijven.
Ali, waarom hebben jij en je vrouw besloten om mee te doen?
"We willen onszelf uitdagen om meer afval te scheiden dan we nu doen. We hopen dat de Challenge ons stimuleert om te onderzoeken wat er kan. We willen ons meer bewust worden van het afval dat we produceren. Dat is de praktische kant. Maar er spelen ook grotere idealen mee. Ik voel me verantwoordelijk voor de wereld die ik straks achterlaat. Als ik later oud ben, wil ik tegen mijn kinderen kunnen zeggen dat ik verantwoord ben omgegaan met het verzamelen en scheiden van afval."
Hoeveel van jullie afval scheiden jullie nu al?
"We doen al veel. We verzamelen bijvoorbeeld papier, glas, plastic en batterijen al apart en brengen dat naar de recyclebakken. Maar GFT en al het restafval gaat in onze wijk in de ondergrondse afvalcontainers. Ik raakte een half jaar geleden al geïnspireerd om meer afval te gaan scheiden door een tweet van Heleen Weening, directeur van Duurzaam Den Haag. Zij postte een foto van een vuilniszak met daarbij de tekst ‘Mijn afvalzak van een maand’. Dat kun je dus bereiken! "
Wat wordt de grootste uitdaging?
"Voor GFT-afval is geen voorziening hier in het Regentessekwartier, dus daar moeten we een oplossing voor verzinnen. We willen proberen of we het afval bij een kinderboerderij kunnen afleveren. Dat is ook gewoon een leuke reden om er even op uit te gaan met onze twee zoontjes. Er zijn nog wel praktische problemen: waar gaan we nog een extra vuilnisbak neerzetten? En hoe zorg je ervoor dat die niet gaat stinken? We hebben namelijk geen ruimte buiten om zo’n afvalbak neer te zetten. "
Wanneer ga je het lastig krijgen tijdens de 100 dagen?
"Ik denk dat het lastig wordt als het straks slechter weer wordt. Dan zal een fietstochtje om afval weg te brengen een stuk minder aantrekkelijk zijn. En we moeten oppassen dat we niet per ongeluk vals spelen. Het is makkelijk om even te vergeten. "
Wat hoop jullie zelf te bereiken door mee te doen aan het project?
"Sinds er in de buurt ondergrondse afvalcontainers zijn geplaatst, zijn we minder bewust van hoeveel afval we per week weggooien. Hiervoor verzamelden we het afval van één week en moesten we het daarna op één moment naar beneden dragen. Daardoor wisten we veel beter hoeveel we per week verbruikten. Ik wil graag weer meten hoeveel we verbruiken, zodat we daarna dingen kunnen aanpassen. Ook ben ik benieuwd of we er anders en bewuster door gaan inkopen. "
Voor meer info over de Haagse editie, zie https://denhaag.100-100-100.nl/ .Aanmelden kan nog tot 31 oktober!