Het is snel gegaan. Drie weken geleden was ik nog met een grote groep vrijwilligers in Oostbroek-Rustenbrug om de straten schoon te maken en met bewoners in gesprek te gaan. Sindsdien is er veel veranderd.

Nu de uitbraak van Corona een wereldwijde crisis vormt hebben de Nederlandse regering én het stadsbestuur (terecht) verregaande maatregelen genomen. Toen we deze week als sobere en afgeslankte gemeenteraad (met ruime afstand tot elkaar) bijgepraat werden over de Haagse maatregelen was ik daar echt van onder de indruk. Zo nam onze wethouder Bert van Alphen veel sociale noodmaatregelen: hij maakte hij afspraken met woningcorporaties, Eneco en Dunea om nu geen huisuitzettingen te doen en water en elektriciteit niet af te sluiten als mensen de rekening niet kunnen betalen. De daklozenopvang is in hoog tempo uitgebreid om besmettingen onder daklozen te  voorkomen en de problemen bij de voedselbanken zijn voorlopig opgelost dankzij het verstrekken van supermarktbonnen.

Er wordt met man en macht gewerkt om alle aanvragen van ZZP-ers voor inkomenssteun snel te behandelen. Ook onze raadsleden zetten zich er vol voor in om kwetsbare Hagenaars bij te staan. Zo riepen Erlijn, Serpil en Mariëlle de gemeente via raadsvragen op om extra ruimhartig om te gaan met mensen in een moeilijke positie, zoals arbeidsmigranten. Ook achter de schermen brengen we schrijnende gevallen extra onder de aandacht. Zo proberen we op allerlei manieren ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen in onze stad niet extra de dupe worden.

Ook is het goed om te zien dat zo veel mensen in de stad willen helpen. Zo zijn veel van onze Haagse GroenLinks-leden bereid gevonden Coronahulp te bieden aan mensen die dat nu nodig hebben. En dan heb ik het nog niet eens over de onmisbare inzet van velen onder ons bij vitale beroepen om de samenleving draaiende te houden. Of je nou werkt in de zorg, in het onderwijs, als hulpverlener in de daklozenopvang, schoonmaker of als vakkenvuller in de Albert Heijn: jij maakt het verschil en zorgt ervoor dat de rest van de mensen zoveel mogelijk gezond thuis kan blijven. Laten we dit onthouden en het kabinet er ook na afloop van de crisis aan herinneren dat onze publieke sector meer steun verdiend dan alleen een applaus (hoe sympathiek ook), bijvoorbeeld ook betere arbeidsvoorwaarden. 

Ook voor mijzelf ziet mijn dag er heel anders uit. Ik coach mijn kinderen nu overdag door hun huiswerk  heen en als digibeet heb ik me verdiept in programma’s als Skype en Zoom om toch online met mijn werk en de fractieleden contact te blijven houden. Ondanks dat mijn wereld heel klein wordt lukt het me goed om er het beste van te maken. Zo kom ik toe aan dingen waar ik normaal gesproken nooit echt de rust of de tijd voor heb: ik lees weer boeken, kijk series op Netflix en kook weer meer.

Ik hoop dat het jou en de dierbaren om je heen de komende tijd ook lukt om gezond te blijven en er het beste van te maken. Houd fysieke afstand van je medemens, maar blijf wel kijken of je iets kan doen om de mensen om je heen te helpen. Zo slepen we elkaar samen door deze crisis heen. En dan hopelijk tot snel weer!