Deze week vierde onze koning zijn verjaardag. Iedereen was daarom uitgenodigd op de Haagse Koningsnach. Ik heb weer wat muzikale optredens gezien waar ik, ondanks de barre weersomstandigheden, erg blij van werd.
Verder behoeft het geen betoog dat het koningshuis een achterhaald concept is. In de krant las ik dat het Republikeins Genootschap erfopvolging een schending van de mensenrechten noemt en gerechtelijke stappen overweegt. Een interessante invalshoek, je kan het kiezen wat je later wil worden inderdaad een grondrecht noemen. Maar van de andere kant is prinses Amalia de enige (toekomstige) inwoner van Den Haag met een levenslange baanzekerheid. Dat kunnen de ongeveer vijftigduizend mensen in Den Haag die geregistreerd staan als ‘niet-werkende werkzoekenden’ niet zeggen. Werkloosheid is een enorm probleem in Den Haag, zeker als je beseft dat -zoals met veel problemen- ook de werkloosheid niet gelijkmatig verdeeld is tussen ‘Statenkwartier’ en ‘Transvaal’.
Om de werkloosheid aan te pakken trok het stadsbestuur vorig jaar maar liefst € 68 miljoen uit aan een aanvalsplan om 10.000 banen te creëren. Deze week werden de eerste resultaten bekend. Althans dat was de bedoeling, er zijn alleen geen resultaten. Ondanks dat het economisch beter gaat, zijn er in Den Haag nauwelijks nieuwe banen bijgekomen. En wat me daarbij het meeste stoort is dat de verantwoordelijke wethouders van PvdA, D66 en CDA nu aangeven dat het ook niet de bedoeling was om 10.000 banen te scheppen: het zou vooral gaan om het verbreden van de Haagse economie. Hiermee maak je je eigen plan volstrekt ongeloofwaardig.
Maar niet te lang getreurd, er is alweer een nieuw plan aangekondigd. Een plan dat een impuls moet geven aan werk voor laaggeschoolde mensen. Ik hoop van harte dat dit plan geen papieren tijger gaat worden. Wat denk ik heel belangrijk daarbij is, is dat we weer meer trots zijn op onze vakmensen die echt wat kunnen. Mannen en vrouwen die een meterkast kunnen inbouwen of ambachtelijke meubels maken. Wat bijdraagt aan de waardering zijn goede voorbeelden: wat zou het mooi zijn als één van de zusjes van Amalia fietsenmaker zou willen worden. De reclameslogan heb ik al voor haar: ‘voor betrouwbare fietsreparaties zonder franje: kom naar van Oranje’.
Goede meivakantie iedereen!