Het was een overvolle agenda op de laatste Raadsvergadering van dit jaar. Zelf had ik nog twee onderwerpen aan de agenda toegevoegd: ik wilde duidelijkheid over de bomen op de Zuidwal (nu de kade op instorten staat) en ik maak me oprecht zorgen over Haagse statushouders. 

Onder de groep van mensen met een verblijfsstatus die voor eind van dit jaar uit de noodopvang (in het ministerie van Sociale Zaken) moeten, is een kleine groep die officieel te horen heeft gekregen dat Den Haag hun definitieve woonplaats in Nederland wordt. Toch moeten deze mensen voor onbepaalde tijd naar een andere plaats in het land, omdat Den Haag nog geen woonruimte voor ze heeft. Dat betekent dus dat ze niet verder kunnen met hun leven opbouwen in onze stad. Naar aanleiding van mijn vragen gaf wethouder Wijsmuller aan niets extra’s voor hen te kunnen doen. Niets te willen doen dus.  

Volgende week begint de kerstvakantie. Voor mij betekent dat nog een paar dagen werken, maar daarna ga ik met mijn gezin, familie en vrienden bijpraten, lekker eten, musea bezoeken en lange wandelingen maken. Ik behoor tot de selecte groep van mensen die dit zich makkelijk kan permitteren, maar alleen al in Den Haag groeien 23.000 kinderen op in een gezin met een inkomen van iets boven het sociaal minimum. En dan heb je het, ook een welvarend land als Nederland, heel erg zwaar. Goed om daar in deze tijden bij stil te staan.

Namens het hele fractieteam van GroenLinks Den Haag wens ik je een toffe kerst en een fantastische start van het nieuwe jaar!