Geachte heer Bruins, 

Naar aanleiding van uw uitnodiging gaan we graag met u in gesprek.

In het kader van transparantie en duidelijkheid zet de fractie van GroenLinks Den Haag graag ook schriftelijk uiteen wat wij hopen uit dit proces te halen. 

Partijfinanciering  

GroenLinks Den Haag maakt zich al langer zorgen over het vertrouwen in de lokale politiek, mogelijke ondermijning en de invloed van rijke geldschieters op de Haagse gemeenteraad. De grootte van de portemonnee van een partij kan ongelijke machtsverhoudingen tot gevolg hebben. Helemaal wanneer er enorme verschillen zitten in (campagne)budgetten. Het is belangrijk dat inwoners en raadsleden kunnen controleren van wie (lokale) politieke partijen hun geld krijgen, en dat alle partijen recht hebben op subsidies. Zo zorgen we ervoor dat we het vertrouwen in de lokale democratie versterken en het ongelijke speelveld tussen partijen (qua financiering) aanpakken. 

Eerder steunden wij daarom de HSP & SP moties ‘Transparante politieke partijen’ en ‘Transparantie over alle geldstromen van politieke partijen’. En daar heeft onze vereniging GroenLinks Den Haag de afgelopen jaren gehoor aangegeven. We doen een stevige oproep aan alle partijen om hetzelfde te doen. We hopen dat we hier als raad breed gedragen vervolgstappen in kunnen zetten.  

GroenLinks Den Haag stelt voor dat het volgende besproken wordt: 

  • Eerder heeft de Raad al uitgesproken dat alle donaties (in natura en in geld) aan Haagse politieke partijen of aan verbonden stichtingen boven de 500 euro openbaar moeten zijn; 
  • Politieke giften te beperken tot eenmalig maximaal 5000 euro per persoon per jaar; 
  • Alleen nog maar donaties te accepteren van personen en niet van rechtspersonen;  
  • Ook donaties in natura boven de 250 euro publiekelijk worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld gratis zaalverhuur of gratis drukken van campagnefolders.   

Het grijze gebied 

De uitspraak bevatte naast een vrijspraak, ook een opdracht aan de gemeenteraad: om haar eigen transparantie te bewaken, zodat politieke controle kan plaatsvinden. We moeten als raad zorgen voor integere gemeentepolitiek waarin iedereen wordt gehoord. Waarin het belang van elke bewoner evenveel waard is. Ons ideaal is een gemeentepolitiek die niet draait om de grootste monden en de diepste zakken, de mensen met de juiste vrienden. Maar om een zo gelijk mogelijke vertegenwoordiging voor iedereen. 

GroenLinks Den Haag stelt het volgende voor:   

  • Het lokale bestuur moet dichtbij burgers staan. Het gevaar schuilt erin dat de belangen van de mensen of ondernemers die de weg naar een raadslid of wethouder weten te vinden omdat ze mondig genoeg zijn, een goed netwerk hebben of vaardig zijn op de sociale media, beter vertegenwoordigd worden dan de belangen van andere mensen. Hierdoor kan het algemene belang ondersneeuwen. Het is aan raadsleden onderling en wethouders onderling om elkaar hierop te bevragen. De Burgemeester, als voorzitter van de raad en het college, is het best geplaatst te handelen als het algemene belang tweede viool speelt. 
     

De verhoudingen tussen partijen 

Een van de voorgangers van Burgemeester Van Zanen, interim-burgemeester Remkes, heeft een start gemaakt met een beter functionerende raad. We hebben sindsdien onder andere weer raadsconferenties, waar we de onderlinge omgangsvormen bespreken. Echter meerdere partijen, waaronder GroenLinks Den Haag, hebben te kennen gegeven dat de onderlinge verhoudingen in het belang van de stad verder verbeterd dienen te worden. Ook een gesprek over de hoge werkdruk en dualisme zouden bij kunnen dragen aan betere onderlinge verhoudingen. En daarbij streven we naar een inclusieve en toegankelijke raad waar iedereen aan deel kan nemen, ongeacht bijvoorbeeld: werkachtergrond, (eventuele) opleiding en sociaaleconomische achtergrond. 

GroenLinks Den Haag stelt het volgende voor: 

  • Om in de raadsconferentie het gesprek over dualisme aan te gaan. GroenLinks Den Haag heeft daar de volgende gedachtes bij: er zijn de afgelopen jaren stappen gezet richting een meer dualistische gemeenteraad. Wij houden deze stijgende lijn graag vast, waarbij we realistisch blijven over de verschillende rollen van partijen. Onze controlerende taak verbindt alle fracties. Als coalitiepartij voelt GroenLinks de verantwoordelijkheid extra om bij te dragen aan een betrouwbaar bestuur , dat haalbare en betaalbare plannen voor de stad goedkeurt. Daarnaast dragen wij en onze coalitiepartners verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het coalitieakkoord, als balans tussen de ambities van vijf verschillende partijen. Wethouders zijn voor partijen een belangrijke partner om de haalbaarheid en betaalbaarheid te testen.  
  • Om in de raadsconferentie het gesprek over werkdruk aan te gaan. De Haagse gemeenteraad, met veel eenmansfracties en fractievertegenwoordigers, kent een hoge werkdruk omdat onze raad zichzelf elke week door veel agendapunten per commissie, een hoog aantal moties per raad (in verhoudingen met andere gemeenteraden) en complexe materie moet heen werken. Wanneer dit alles gecombineerd moet worden met de stad ingaan, een privéleven en een andere baan, creëer je een ongezonde werkomgeving waar de verhoudingen tussen partijen onnodig onder lijden.   
  • Omdat dertien partijen nieuws willen maken, zoeken raadsleden soms de extremen op om op te vallen. We gaan graag met alle partijen in gesprek om te kijken welke maatregelen zouden kunnen bijdragen aan het uitgangspunt: verschillen mogen er zijn, maar maak het niet persoonlijk, zowel in de raad als daarbuiten! 

De samenstelling van het college 

GroenLinks Den Haag heeft reeds klare wijn geschonken over de samenstelling van het college.  

We hebben een coalitie, gebaseerd op een brede meerderheid, die na lang onderhandelen een mooi akkoord aan het uitvoeren is voor de hele stad.  

De samenwerking met onze coalitiepartners, ondanks de inhoudelijke verschillen, ervaren wij als prettig. Wij hebben er alle vertrouwen in dat wij die constructieve samenwerking kunnen voortzetten en tevens werken aan herstel. Den Haag is niet gebaat bij de vierde onderhandeling in vijf jaar tijd, wel bij het herstellen van vertrouwen. Dat vertrouwen herwin je door als lokaal bestuur te zeggen wat we doen, en te doen wat we zeggen. 

Daarnaast hoeven we er als GroenLinks verder ook niet omheen te draaien: onze inhoudelijke verschillen met Hart voor Den Haag zijn groot. GroenLinks streeft naar een zo links en progressief mogelijk Den Haag. Dat kunnen wij niet negeren, dat is het mandaat wat wij hebben als raadsleden van GroenLinks. En met dat mandaat hebben we in 2022 het coalitieakkoord onderschreven. 

GroenLinks Den Haag kijkt uit naar een vruchtbaar proces, dat een positieve uitwerking heeft op deze gemeenteraad en zij die ons mogen opvolgen. Volksvertegenwoordiger mogen zijn in de mooiste stad achter de duinen is namelijk een enorm voorrecht.  

Met hartelijke groet, 

Fractie GroenLinks Den Haag