GroenLinks Den Haag heeft op vrijdag voor de negende keer de prijs voor het groenste balkon, dakterras of geveltuintje uitgereikt. Dit jaar ging de eerste prijs naar een dakterras aan de koningin Emmakade. De jury was onder de indruk van de grote hoeveelheid planten en bloemen die dit balkon rijk is. “Je ziet door al het groen haast het dakterras niet meer” grapt jury- en fractievoorzitter Arjen Kapteijns. 

Prijswinnares Karin Balm noemt haar dakterras een “oase midden in de stad om van te genieten, te delen en te ontspannen”. De jury is het roerend met haar eens. Kapteijns: “In een versteende stad als Den Haag zijn dit soort groene buitenruimtes belangrijker dan ooit. Ze zorgen voor verkoeling, schaduw en rust. Daarnaast bewijst dit dakterras dat groen ook gewoon heel mooi is. En dat niet alleen voor de mensen: ook insecten en andere dieren kunnen genieten van al dat groen.”  

De jury, bestaande uit Arjen Kapteijns (fractievoorzitter), Ineke Gilbert (secretaris van de Haagse KNNV) en Sebastiaan Huijsen (fractiemedewerker), heeft zich dit jaar weer over tientallen inzendingen mogen buigen. Zij bekroonden naast de hoofdprijs een geveltuin aan de Kamperfoeliestraat (Heesterbuurt) met de tweede prijs en een balkon aan de Van Anrooystraat (Waldeck-Zuid) met de derde prijs. Kapteijns is blij met de vele inzendingen: “Het is elk jaar weer geweldig om te zien hoeveel mensen zich in onze stad inzetten voor een groene buitenruimte, en hoe creatief zij met de beperkte ruimte omgaan. Het bewijst maar weer dat echt iedereen een bijdrage kan leveren aan een groenere, fijnere stad voor mens, insect en dier.”