Ze zijn een bijzondere verschijning in Valkenboskwartier: de DeBatMobielen. Twee karren met veel groen en ruimte voor ongeveer tien mensen om te zitten, neergezet in straten waar geparkeerde auto’s de boventoon voeren; in gedeeltes van Den Haag waar de straat alleen de plaats is om je auto neer te zetten. De initiatiefnemers van de DeBatMobielen willen daar verandering in brengen: “We willen van parkeerstraten leefstraten maken”.
Door Gea Dreschler, van webredactie GroenLicht
Het initiatief voor de DeBatMobielen ontstond eind 2015 bij de Haagse Krach 1000, een bijeenkomst waar ondernemers, bewoners en ambtenaren bijeen kwamen om te brainstormen over hoe de stad leuker en groener kan. Stedenbouwkundige Eline Keus en Liane Lankreijer, eigenaar van coachingsbureau Natuurlijk in je kracht, liepen samen al langer rond met de wens buurten van Den Haag groener en socialer te maken. Op de Haagse Krach kreeg het idee van de DeBatMobiel vaste vorm, onder andere door het contact dat werd opgedaan met Diede Lambots, Vincent Kruijer, en grafisch ontwerper Janine Terlouw. Het idee was op dat moment om minituintjes te creëren in de stad: kleine groene plekken, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en debatteren over hoe de buurt beter kan. Maar hoe maak je groene plekken in straten die gedomineerd worden door geparkeerde auto’s? Toen kwam één van hen met het idee om een mobiele tuin te maken, die op de plek van een auto kan staan. En toen was ook de naam DeBatMobiel snel geboren: een ludieke naam die tegelijkertijd letterlijk laat zien waar het om gaat bij dit project.
De initiatiefnemers begonnen in hun eigen straten. Janine: “We hebben eerst geprobeerd alles officieel op te zetten, maar op een gegeven moment dachten we: ‘We doen het gewoon, we zien wel wat er gebeurt.’” Na een aanvraag ontvingen ze subsidie van Fonds 1818 om twee mobiels te realiseren. De karren werden vervolgens gemaakt door studenten van het ROC Mondriaan, een samenwerking die ontstond door een simpel telefoontje. Janine: “We hebben gewoon gebeld om te vragen of ze geïnteresseerd waren”. Het ROC reageerde positief en de bouw van de DeBatMobielen werd opgenomen in het lesprogramma.
Het resultaat mag er zijn. De ene kar, met als standplaats, sinds de lancering in mei 2016, de Fultonstraat, heeft een soort van vergadertafel met een frame erboven en eromheen ruimte voor plantenbakken. De ingebruikname van de andere kar volgde een krap maandje later en heeft als thuisbasis de Buijs Ballotstraat. Deze versie heeft een houten ronde bank in het midden, en plantenbakken aan de buitenrand. In de zomermaanden staan de plantenbakken vol met groen, en wordt er zelfs (op kleine schaal) groente en fruit geoogst.
Omdat de karren in hun eigen straten staan, kunnen de bedenkers zelf goed zien hoe de karren worden gebruikt. Het doel van de DeBatMobiel is om een groene plek te creëren in de straat waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten; een openbare plek, in plaats van iemands (privé) voortuin. Tot nu toe heeft het precies het effect waar de makers op hoopten, vertelt Janine. “Mensen gaan weer met elkaar om. De kinderen spelen op straat. Op de mobielen worden gezellige gesprekjes gevoerd, bijvoorbeeld over de hond van de buurman, maar soms ontstaan er spontaan gesprekken over ideeën voor de buurt.” De initiatiefnemers achter de DeBatMobiel organiseren soms zelf een evenement bij de mobiel, zoals een borrel bij de lancering of een stekjesdag in de buurt. Maar het gebeurt ook dat mensen zelf gaan zitten, voorbijgangers aanhaken, en er zo een activiteit ontstaat.
De DeBatMobielen maken hun ‘mobiele’ naam waar, en op die manier reikt de boodschap van de DeBatMobielen verder dan twee straten in het Valkenboskwartier. Doordat ze gebouwd zijn op de onderstellen van aanhangwagens, kunnen de karren makkelijk verplaatst worden. Regelmatig is er een DeBatMobiel te vinden op evenementen in Den Haag – bijvoorbeeld bij het UIT festival, of bij Festival Het Circus in sportpark de Verademing. En de reacties zijn positief. Janine: “Als we rondrijden, trekken de karren veel bekijks. Je ziet de mensen denken ‘oh wat cool’.”
De bedenkers zijn druk bezig met nieuwe aanvragen om soortgelijke projecten te realiseren. Maar ze benadrukken dat het initiatief vanuit de wijk zelf moet komen. Ze gaan niet zomaar in een andere straat de kar neerzetten. Daarom roepen ze bewoners op om zich in te gaan zetten voor een kar in hun eigen straat.: “We hopen dat over twee jaar iedereen een kar in de straat heeft!”