Een kijkje in de wereld van onze campagneleider Marije Ploeg

Marije Ploeg (23 jr.) is campagneleider bij GroenLinks Den Haag. Naast haar baan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zet zij zich deze laatste weken voor de verkiezingen extra hard in voor GroenLinks. Wat drijft haar? Wat houdt campagne voeren eigenlijk in? En hoe kwam zij bij GroenLinks terecht? Een kijkje in haar wereld.

Waarom zijn dit zulke belangrijke verkiezingen?
Ongelijkheid, ik zie het steeds meer om mij heen. Niet alleen in landen als Amerika maar ook in ons mooie Nederland is ongelijkheid een groeiend probleem. Als we zo doorgaan neemt dat alleen maar toe. GroenLinks wil de tweedeling in de maatschappij tegengaan en Nederland eerlijker maken.

Wat houdt campagne voeren allemaal in?
Verandering bereik je niet door achter over te leunen en bereik je niet alleen. Gelukkig zijn er veel actieve vrijwilligers bij GroenLinks! Door samen campagne te voeren hopen wij zo veel mogelijk mensen warm te krijgen voor GroenLinks. Dit doen we bijvoorbeeld door langs de deuren te gaan, door nieuwe leden te bellen en door actief te zijn op sociale media.

Wat is er leuk aan campagne voeren?
Wat ik vooral boeiend en waardevol vind is om te horen wat mensen belangrijk vinden en daarover in gesprek te kunnen gaan. Ik heb vaak hele bijzondere gesprekken, zomaar bij wildvreemden aan de deur!

Heb jij nog een campagnewijsheid?
A wise old owl sat on an oak
The more he saw the less he spoke
The less he spoke the more he heard
Why aren’t we like that wise old bird?

In campagnes wordt vaak veel te veel gepraat en te weinig geluisterd. Hoe kunnen wij als politiek aansluiten bij de samenleving als we niet eens het geduld hebben om even onze mond te houden en te horen wat een ander te vertellen heeft? Het gaat om luisteren.

Wat kunnen mensen doen om GroenLinks te helpen?
De komende weken heb ik vooral veel vrijwilligers nodig. Je kunt je opgeven via: https://steun.groenlinks.nl/page/s/doemee_vrijwilliger.

Je wordt dan door mij of één van de vrijwilligers gebeld en dan kijken we samen waar je kunt helpen.

Wat doe je daar tussen al die molentjes?
Ik ben een jaar geleden naar Den Haag verhuisd, ik heb maar een klein huisje dat inmiddels vol campagnemateriaal staat. Net voor ik deze foto maakte was een doos met molentjes omgevallen.

Wat is jouw persoonlijke motivatie om je zo in te zetten?
Ik ben van jongs af aan al geïnteresseerd in politiek. Een tijd lang onafhankelijk, in een jongerenraad. Daarna ben ik mij gaan afvragen wat het best bij mij past. Vanuit mijn christelijke opvoeding raakte ik bekend met het woord ‘rentmeesterschap’. Naast het feit dat ik het een waanzinnig mooi woord vind, ben ik het ermee eens dat wij mensen de taak hebben om goed voor de aarde te zorgen. GroenLinks sloot daar toen het meest bij aan en nu nog steeds!

Zie ook: Campagneteam GroenLinks Den Haag