De toekomst van de culturele broedplaats Maakhaven was lange tijd onzeker. Het in 1929 gebouwde pand zou worden gesloopt om plaats te maken voor kluskavels, maar op 20 februari 2014 werd het door Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) en voormalig GroenLinks fractielid David Rietveld geschreven initiatiefvoorstel "Laat Maakhaven in Laakhaven" door de raad aangenomen. Webredactie GroenLicht ging op bezoek.

Maakhaven werd in 1929  in opdracht van Shell gebouwd. Het aan de 1e Lulof Dwarsstraat gelegen pand is één van de laatste overblijfselen van het industriegebied waar het onderdeel van uitmaakte. Het gebouw was een reparatiewerkplaats en is gebouwd in de stijl van de Haagse School. Het verkeert nog redelijk goed in zijn oorspronkelijke staat. Zowel het Monumentenplatform als de Stichting Haags Industrieel Erfgoed zijn van mening dat het pand grote cultuurhistorische waarde heeft en daarom behoort tot het industrieel erfgoed van Den Haag. 

Zo'n tien jaar geleden werd het pad in bruikleen gegeven door Stroom aan beheerder Stichting Luca, die de ruimte weer beschikbaar stelde aan een groep kunstenaars die op zoek waren naar betaalbare werkruimte. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de verhuur maximaal één tot anderhalf jaar zou duren. Gaandeweg ontstond er een hechte gemeenschap waarbinnen kunstenaars zich kunnen ontwikkelen, maar die ook wil bijdragen aan de herontwikkeling en profilering van de Laakhaven.

In Maakhaven werken professionele kunstenaars, architecten, muzikanten, theatermakers en ambachtslieden. Zij werken aan eigen projecten en ontwikkelen regelmatig gezamenlijke initiatieven. Maakhaven heeft culturele en economische waarde voor zowel de wijk als de stad. Werk van gebruikers van Maakhaven wordt zowel binnen als buiten Nederland tentoongesteld, geplaatst en verkocht.  Maakhaven heeft een publieke functie met de organisatie van festivals en voorstellingen en het verhuren van ruimte voor externe evenementen en culturele projecten .

Maakhaven wil aansluiten bij de doelstelling van het gewijzigde bestemmingsplan Laakhaven West, uit 2012, en ziet zichzelf als pionier. Er wordt ruimte geboden voor kleinschalige projectontwikkeling en diversiteit. Zo wil men een grote variëteit aan creatieve ondernemers aantrekken. Indien nodig kan men krachten bundelen. Dit geldt voor creatieve initiatieven, maar bijvoorbeeld ook voor de gezamenlijk zorg voor de onderhoud van het gebouw. De huurders zijn opgedeeld in een aantal werkgroepen die zich bezighouden met verschillende aspecten van de organisatie, zoals toezicht en selectie van nieuwe huurders, de indeling en bouw van nieuwe werkruimtes, de PR en programmering en een commissie ter bewaking van financiën en exploitatie. 

Er hard wordt gewerkt in Maakhaven, maar er heerst een levendige, gemoedelijke sfeer, welke men graag naar de omgeving wil uitstralen.

Maakhaven vindt duurzaamheid belangrijk. Dit komt tot uiting in onder anderen hergebruik van werkmaterialen en het werken naar een transitie van fossiele naar duurzame energiebronnen. Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het gebouw zou een goede manier kunnen zijn om energie op te wekken (volgens een berekening van Eneco zou op deze wijze circa 66.700  Kwh kunnen worden opgewekt: niet alleen gunstig voor Maakhaven zelf, maar een deel van het dak zou ook door omwonenden in de omgeving verhuurd kunnen worden om zonnepanelen op te plaatsen). Er wordt nog onderzocht in hoeverre houtresten van de Haagse Stadszagerij (gevestigd in Maakhaven) als brandstof voor het gebouw gebruikt kunnen worden. 

Er zijn twee erkende leerwerkplaatsen in Maakhaven: Refunc en de Haagse Stadszagerij. Deze bieden stages aan studenten en leerwerkplekken aan kansarme jongeren en werken ook aan de bewustwording op het gebied van duurzaamheid.

 

Kijk voor meer algemene informatie over de Maakhaven en een compleet overzicht van alle huurders en activiteiten op http://www.maakhaven.nl/, of like, als je op de hoogte gehouden wilt worden, https://nl-nl.facebook.com/pages/MaakHaven/126298357436141

Bron foto's: http://www.maakhaven.nl/ 

De Haagse Stadszagerij: https://www.facebook.com/pages/De-Haagse-Stadszagerij/651381844897563

Refunc: http://refunc.nl/

 

Artikel door: Chantal Forêt van webredactie GroenLicht (eindredactie Martijn Schackmann)