Den Haag wil sneller overstappen op elektrische bussen in het openbaar vervoer. Vanaf 2020 moet iedere nieuwe bus die in Den Haag gaat rijden elektrisch zijn. Een ruime meerderheid in de Haagse gemeenteraad steunt dit voorstel van GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij.

Deze eis moet onderdeel worden van de nieuwe busconcessie die in 2020 moet ingaan. De metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) maakt dan nieuwe afspraken met de  HTM voor een periode van dertien jaar. Aanvankelijk zou de overstap naar elektrische bussen pas vanaf  2025 plaatsvinden. Op initiatief van GroenLinks en de twee andere partijen, wordt dit nu vervroegd.

GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Het is goed dat wij haast maken met de overstap naar emissieloos vervoer. Duurzaam openbaar vervoer is essentieel voor een beter klimaat en schonere lucht in Den Haag.”

Eerder was al besloten dat alle oude bussen die nog rijden vanaf 2020 moeten overgaan van aardgas naar groen gas. Groen gas is geen fossiele brandstof maar wordt bijvoorbeeld gemaakt van gft-afval.