Vandaag presenteerde de raadsenquête commissie Amare haar bevindingen. Deze raadsenquête was de eerste in de geschiedenis van de Haagse gemeenteraad. De Haagse raad wilde dat de onderste steen boven kwam in dit bouwdossier. GroenLinks woordvoerder en fractievertegenwoordiger Lisa van de Voort: “De gemeenteraad heeft een zeer uitgebreid eindrapport ontvangen van de raadsenquête commissie. Graag bedank ik namens GroenLinks allereerst alle betrokken raadsleden en ambtenaren, die in gezamenlijkheid een enorme berg werk hebben gezet. Voor GroenLinks laten de conclusies zien hoe belangrijk deze enquêtecommissie is geweest, het rapport is namelijk onthutsend. Op basis van deze bevindingen kunnen we lessen trekken voor de toekomst.”

Eerder concludeerde de Rekenkamer Den Haag al dat er veel fouten zijn gemaakt bij het verwezenlijken van het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. De uitkomsten van dit onderzoek riepen bij de gemeenteraad zoveel vervolgvragen op dat de raad besloot om er een raadsenquête aan vast te plakken. Van de Voort: “De raadsenquête heeft nu enkele belangrijke conclusies opgeleverd, bijvoorbeeld dat het publieke belang ondergeschikt was, dat er uitgegaan is van te rooskleurige scenario’s en dat de raad misleid is. Laten we deze heftige bevindingen vooral gebruiken om in de toekomst niet dezelfde fouten te maken, het betreft namelijk enorm veel gemeenschapsgeld.”

In mei 2022 is de enquêtecommissie begonnen met het onderzoek. De commissie kreeg ongeveer 30.000 pagina’s met informatie dat nog niet eerder met de raad is gedeeld. Verder zijn er ongeveer tachtig interviews gehouden en zijn er verhoren achter gesloten deuren geweest. Daarnaast zijn er in drie weken tijd worden 28 politici, bestuurders, ambtenaren en andere betrokkenen in openbare verhoren onder ede gehoord over de fouten die zijn gemaakt bij de totstandkoming en de bouw van cultuurcomplex Amare op het Spuiplein.

Van de Voort: “De enquêtecommissie heeft 10 hele duidelijke aanbevelingen geformuleerd. Daar moeten we als Haagse raad mee aan de slag. GroenLinks schaart zich volledig achter de aanbevelingen. We moeten het publieke belang beter in ogenschouw nemen en we moeten de raad beter ondersteunen bij zulke grootschalige bouwprojecten.” De fractie van GroenLinks Den Haag zal de komende tijd gebruiken om het gehele eindrapport tot zich te nemen.