Naast de begroting spraken we ook over de verdeling van het geld waarmee we de komende vier jaar onze musea, theaters en alle andere kunstinstellingen gaan versterken. Onze Mariëlle steunde daarbij het voorstel om van de bijdrage aan de grote organisaties een klein percentage af te halen om hiermee tientallen kleine culturele organisaties te helpen die anders buiten de boot zouden vallen, zoals Crossing Border en Dutch Don’t Dance Division. Mariëlle regelde ook steun om de functie van het Humanity House voor de stad te behouden en het stellen van aanvullende eisen aan de bedrijfsvoering van organisaties die alsnog subsidie krijgen. 

De bespreking van de begroting stond natuurlijk in het teken van corona, dat naast veel persoonlijk leed ook economisch een zware wissel trekt over onze stad. Afgesproken is dat het stadsbestuur bovenop de begroting vanwege corona nog eens € 133 miljoen extra in de hardst getroffenen en meest kwetsbaren van de stad investeert. Daar ligt nu een sociaal-economisch herstelplan voor, met oa extra inzet op schuldenproblematiek en extra aandacht voor de positie van jongeren en zzp-ers.  

De begroting zelf houdt ons als stad behoorlijk op koers. Toch zagen we mogelijkheden om als fractie met 8 concrete voorstellen te doen om onze stad nog iets groener, sociale en inclusiever te maken. Hiervan werden er 7 gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, dus daar moet het stadsbestuur mee aan de slag. Het betrof de volgende kwesties:

1.    Onderadvisering in het onderwijs (aan kinderen uit achterstandswijken en kinderen met een migratieachtergrond) vergroot de ongelijkheid in onze stad, maar krijgt nog te weinig aandacht. Daarom het urgente verzoek om met een concreet plan te komen om dit aan te pakken. 

2.    Ook missen veel kinderen de aansluiting met het rijke aanbod van onze culturele instellingen, vooral ook buiten school. Daarom het verzoek om hier cultuurcoaches op in te zetten.

3.    Veiligheid en ondermijning. De Weimarstraat is het eerste focusgebied waar dit integraal wordt aanpakt, maar er zijn nog andere (kwetsbare) delen van de stad waar aanpak van de criminaliteit ook meer aandacht verdient. Daarom het verzoek aan de burgemeester om dit te inventariseren. 

4.    Maak 2021 het jaar van het dak! We willen dat alle geschikte daken groen worden of zonnepanelen krijgen. Laten we daar volgend jaar vol op inzetten. 

5.    Schone lucht is van levensbelang. Volgend jaar wordt een milieuzone ingevoerd, die de meest vieze auto’s gaat weren. We vragen de wethouder bedrijven te helpen om in één keer de stap naar elektrisch te zetten. 

6.    Schrap belemmerende regels die duurzame initiatieven hinderen. Op ons verzoek gaat het college nog eens heel goed naar de eisen uit oa de Welzijnsnota en het Handboek openbare ruimte kijken. 

7.    In de gemeente Kaag en Brasem kennen ze de “groene golf ambtenaar” die bewoners helpt bij het ontwikkelen van maatschappelijke initiatieven en deze vanuit een oplossingsgerichte insteek verder brengt. Op ons verzoek wordt bezien of we dat in Den Haag ook kunnen krijgen.

 Het was een drukke week, maar we kunnen met recht zeggen dat we de stad een beetje groener en socialer hebben gemaakt. En daar doen we het voor!