Het 20 pagina’s dikke zwartboek delen bijna 40 huurders en oud-huurders (opvallend vaak jonge, vrouwelijke starters of studenten) hun ervaringen over Delta Vastgoed, dat onder andere actief is in de Haagse wijken Regentessekwartier en Zeeheldenkwartier. In hun verhalen klinken opvallend vaak gelijkenissen: er lijkt sprake te zijn van een ‘methode Delta’.

Huurders voelen zich zonder uitzondering onaangenaam en vaak zelfs intimiderend bejegend door de eigenaren, Madelon Koers en Robert Vollebregt. Huurders worden gekleineerd en de huisbazen kunnen op elk moment, onaangekondigd in de woning staan. Problemen zoals vocht en schimmel, maandenlang kapotte verwarmingen of koud douchewater in de winter of zelfs gevaarlijke woonsituaties worden eerst ontkent, dan wordt de schuld bij huurders zelf gelegd en als de huurder al geluk heeft wordt er pas na een lange tijd iets aan gedaan. Er wordt structureel geld van huurders ingehouden: zo liepen ruim 2 op de 3 oud-huurders zonder goede reden gemiddeld meer dan 940 euro borg mis. Ook worden er regelmatig vaak op creatieve wijze servicekosten bijgerekend (ook als basale zaken zoals toiletten, verwarming of douche het niet doen), met alle financiële stress tot gevolg.

Na eerdere berichtgeving in NRC en AD, waarin Vollebregt aangaf de problemen niet te snappen omdat hij dit al 40 jaar op deze manier verhuurt, stroomden de reacties van andere gedupeerde huurders binnen. Na veel gesprekken een bijeenkomst en een enquete zijn de huurders zich gaan organiseren, al vinden velen het nog steeds te eng om hun recht op te eisen. Thepass: “Dat was nog niet vanzelfsprekend, want veel huurders voelden zich geïntimideerd en hebben het gevoel dat ze alleen staan. In gesprekken hoorden we zelfs van veel oud-bewoners dat ze er nog stress en angsten aan overhouden. Pas toen ze dezelfde verhalen van elkaar hoorden leek er een realisatie te zijn: het ligt niet aan jou, je bent niet de enige en samen met anderen kan je veel sterker staan. Het is heel moedig en belangrijk dat ze uiteindelijk hun verhaal durfden te vertellen.”

In antwoord op eerder gestelde vragen van GroenLinks lijkt het Haagse stadsbestuur de problemen bij Delta nog niet echt te erkennen. De signalen uit het zwartboek, die bewijzen dat de misstanden zwaar en structureel zijn, moeten daar verandering in brengen. GroenLinks roept het college dan ook op om snel in actie te komen en op de misstanden te handhaven. De drempel voordat er door de gemeente wordt opgetreden ligt nu veel te hoog, dat werd eerder bijvoorbeeld ook duidelijk bij huisjesmelker Van Hooijdonk bij De Pionier.

Als het aan Thepass ligt, hoeft het daarbij niet bij sneller handhaven en hoge boetes te blijven. Door de vergunningsplicht voor verhuurders uit te breiden naar meer wijken, kan huisjesmelkers die structureel de fout in gaan het recht om te verhuren worden ontnomen. Ook moet er op andere manieren gekeken worden of de regels strenger gemaakt kunnen worden. Thepass: “Delta Vastgoed staat eigenlijk symbool voor de bredere huurmarkt, die steeds meer een cowboymarkt is geworden en waar dit soort praktijken te makkelijk kunnen voortbestaan. Het kan niet zo zijn dat we dit soort crimineel gedrag blijven gedogen. Als we bij dit soort partijen niet hard optreden, wanneer dan wel? De gemeente moet echt steviger gaan optreden en huurders laten zien dat ze er niet alleen voor staan.”

Op woensdagochtend zal GroenLinks een debat aanvragen over Delta Vastgoed. Dat betekent dat het op een later moment besproken zal worden door de gemeenteraad.