GroenLinks raadslid Hera Butt: “Het demonstratierecht is een fundamentvan onze democratische rechtsstaat. Voor GroenLinks is het duidelijk, overheden moeten vreedzame demonstraties zo goed mogelijk faciliteren.” Butt is geschrokken van de signalen over opgepakte journalisten: “In Nederland moeten journalisten hun werk kunnen doen. Dat journalisten ondanks hun NVJ-perskaart niet welkom waren en zelfs gearresteerd werden, kan ik dan ook niet begrijpen.”Bij de NVJ zijn sinds de demonstratie zaterdag verschillende meldingen binnengekomen van (foto)journalisten die zijn weggestuurd bij de demonstratie, ondanks dat zij in het bezit waren van een NVJ-perskaart en zij hun werk aan het doen waren.

“ In Nederland moeten journalisten hun werk kunnen doen.  ”

Hera Butt Raadslid GroenLinks

Robert Barker (Partij voor de Dieren) was zaterdag aanwezig bij de solidariteitsdemonstratie. Daarnaast waren Vincent Thepass (GroenLinks) en Leonie Gerritsen (Partij voor de Dieren) tijdens de demonstratie aanwezig als onafhankelijk waarnemers. Barker maakt zich zorgen over het demonstratierecht: “Het preventief oppakken van mensen die een vreedzame demonstratie organiseren is een intimiderende maatregel die niet in Nederland thuishoort. Er wordt daarbij met twee maten gemeten. Klimaatactivisten worden van hun bed gelicht, terwijl demonstranten met tractoren een vriendelijke groet krijgen."

“ Het preventief oppakken van mensen die een vreedzame demonstratie organiseren is een intimiderende maatregel die niet in Nederland thuishoort. ”

Robert Barker Raadslid Partij voor de Dieren

Voorafgaand aan de demonstratie werden zes demonstranten van hun bed gelicht omdat zij opriepen om naar de demonstratie te komen. Rick Hoefsloot (SP): “Het feit dat er klimaatactivisten uit hun bed zijn gelicht heeft een afschrikwekkend effect, wat het demonstratierecht zwaar op de proef stelt. Zoals het College voor de Rechten van de Mens vandaag stelde, moet het recht om te demonstreren voor iedereen gegarandeerd worden. Of dat nou boeren zijn die demonstreren tegen het stikstofbeleid of klimaatactivisten.” Het Europees Hof van de Rechten van de Mens stelde eerder dat blokkeren een vorm van vreedzaam demonsteren is. Eerder stelde Amnesty International aldat het'erg geschrokken' is van de aanhoudingen. De inzet van zo'n 'preventief strafmiddel' noemt een woordvoerster van de mensenrechten organisatie 'een zorgwekkende ontwikkeling'. Amnesty vindt dat overheid en burgers op deze manier 'lijnrecht tegenover elkaar' komen te staan.

“ Zoals het College voor de Rechten van de Mens vandaag stelde, moet het recht om te demonstreren voor iedereen gegarandeerd worden.  ”

Rick Hoefsloot Fractievertegenwoordiger SP