Straatkunstenaar Gert-Jan van der Kooij
Straatkunstenaar Gert-Jan van der Kooij

GroenLinks: stop kinderachtig stoepkrijtverbod

Het verbod op het gebruik van stoepkrijt moet van tafel, vindt GroenLinks. Wie nu op straat een stoepkrijttekening wil maken moet daar eerst officieel toestemming voor krijgen volgens de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). GroenLinks spreekt van doorgeschoten regelgeving.

Kinderen die op de stoep een hinkelbaan tekenen verbreken eigenlijk de regels. Want stoepkrijt is verboden in de openbare ruimte. Ook straatkunstenaars lopen tegen het verbod aan.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Deze betuttelende regels moeten van tafel. Natuurlijk zijn er belangrijker zaken in de wereld, maar dit verbod is doorgeschoten regelgeving! Stoepkrijt is een natuurlijk product dat na een regenbui weer wegspoelt. Het is juist alleen maar goed als kinderen buiten spelen en creatief bezig zijn.”

Voor straatkunstenaar Gert-Jan van der Kooij is het bijvoorbeeld vaak lastig. Voorbijgangers reageren positief op zijn stoepkrijttekeningen maar van de politie mag het niet altijd. De ene agent vindt het goed, de andere agent vraagt hem direct te stoppen en geeft hem een waarschuwing. Bij het gemeenteloket komt van der Kooij niet verder. Tot nu toe lukt het hem niet om een ontheffing te krijgen.

GroenLinks heeft er alle begrip voor dat het gebruik van bepaalde stoffen zoals verf en teer in de openbare ruimte verboden is. Maar voor stoepkrijt moet een uitzondering komen, vindt de partij. In Leiden, Utrecht en Apeldoorn zijn de regels al aangepast.

GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.