Vandaag hebben de onderhandelaars voor een nieuw college naar buiten gebracht dat in het gebied rond het Wijnhavenkwartier en Spuiplein het NDT, RO, Conservatorium en DMC gezamenlijk worden gehuisvest (http://denhaag.nl/home/bewoners/to/Mededeling-onderhandelingen-nieuw-co…). GroenLinks stelde dit drie jaar geleden al voor en veroordeelt de veel te trage besluitvorming en de grote financiële gevolgen daarvan. GroenLinks pleit voor een raadsonderzoek naar de besluitvorming rond het Spuiforum.

Fractievoorzitter Inge Vianen: “Het Spuiforum is altijd omstreden geweest. Een meerderheid van de stad wilde het gelijk al niet. GroenLinks stelde daarom in 2011 al voor om het leegstaande Ministerie in het Wijnhavenkwartier te betrekken bij de huisvesting van de theaters en het conservatorium. Schandalig dat D66 nu pas bereid is om naar de ontwikkeling van het Wijnhavenkwartier te kijken. Er is drie jaar verloren gegaan: wat GroenLinks betreft komt er een raadsonderzoek naar de besluitvorming rond het Spuiforum en de gemaakte kosten.”

Wat GroenLinks verbaast, is dat de HSP genoegen neemt met het plan dat er nu ligt: wel nieuwbouw, maar het Spuiplein niet volbouwen en dat toch binnen de al gestelde 181 miljoen euro. De HSP bezuinigt in de financiële bijsluiter van hun verkiezingsprogramma namelijk maar liefst 95 miljoen op het Spuiforum. Dat geld zouden zij investeren in sociaal beleid.

Vianen: “GroenLinks is benieuwd hoe Wijsmuller zijn verkiezingsbelofte voor 80 miljoen voor de zorg nu gaat waarmaken.”

Meer over het voorstel van GroenLinks in 2011 lees je op https://denhaag.groenlinks.nl/nieuws/spuiforum-een-reconstructie-en-een-voorstel