"De Spreidingswet is niet ideaal, maar wel een middel om asielzoekers beter op te vangen. Het nieuwe kabinet wil de Spreidingswet afschaffen. Dat betekent een verslechterde situatie voor asielzoekers in Ter Apel. Verschillende gemeenten zeggen dat ze de wet blijven uitvoeren. Ik wil dat ook in Den Haag," aldus raadslid Hera Butt. PvdA raadslid Samir Ahraui voegt toe: “Het is essentieel dat alle gemeenten, en zeker Den Haag, hun verantwoordelijkheid nemen om voldoende opvang voor asielzoekers te bieden. Dit is niet alleen een kwestie van solidariteit, maar ook van menselijkheid en rechtvaardigheid."

De recente plannen van de beoogde coalitie om de spreidingswet in te trekken, stuiten op veel kritiek, onder andere vanwege de vrees dat het bestaande opvangsysteem verder onder druk komt te staan. Gemeenten die tot nu toe geen asielzoekers opvangen, worden hiermee in feite beloond, wat de situatie alleen maar verergert. In de Achterhoek hebben gemeenten besloten om vast te houden aan de spreidingswet en blijven ze zich inzetten voor de opvang van asielzoekers volgens de afgesproken aantallen en tijdspaden.

Lesley Arp (SP) stelt: “Het afschaffen van de spreidingswet is niet alleen slecht voor asielzoekers in het overvolle Ter Apel: ook kleine gemeenten die al een groot deel van de opvang voor hun rekening nemen worden hiermee in de kou gezet. Het zaait verdeeldheid en ondermijnt de solidariteit: niet alleen tussen bevolkingsgroepen, maar ook tussen gemeenten.” Marije Mostert (D66) voegt toe: “We hebben allemaal de mensonterende omstandigheden in Ter Apel gezien. We willen dat dit nooit gebeurt. Daarom waren we juist voorstanders van de spreidingswet van staatssecretaris Van der Burg. Helaas heeft zijn eigen partij hem in de steek gelaten.” Judith Klokkenburg (ChristenUnie-SGP) staat ook achter deze oproep: "Als ChristenUnie/SGP staan we pal voor menswaardige opvang, waar iedereen in het land zijn steentje aan bijdraagt. Nu stoppen is een middelvinger naar alle inwoners van Ter Apel en Budel."

De partijen benadrukken dat Den Haag, net als andere gemeenten, alles in het werk moet stellen om te voorkomen dat mensen op het gras moeten slapen in Ter Apel. Het is van groot belang dat gemeentes de verantwoordelijkheid nemen dat de opvang van asielzoekers plaatsvindt om humane omstandigheden te garanderen. De partijen hopen dat het college ook andere (buur-) gemeenten aanspoort zich te houden aan de spreidingswet.

Robin Smit (PvdD): “Een menswaardige opvang is het minste wat we moeten regelen. We mogen mensen niet in de kou laten slapen. Daar moet iedere gemeente zijn verantwoordelijkheid in nemen, ook onze stad van vrede en recht.” Adeel Mahmood (DENK) vult aan: “Gemeenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijk om de inhumane situatie voor asielzoekers in Ter Apel te verbeteren. Met het voornemen om de spreidingswet te schrappen los je de problemen niet op, met het uitvoeren van de wet wel. Wij willen dat Den Haag hierbij het goede voorbeeld geeft en doorgaat met het uitvoeren van de wet."

Met deze oproep hopen de partijen dat het Haagse college verantwoordelijkheid neemt en solidair is met andere gemeenten, om zo bij te dragen aan een rechtvaardige en menswaardige opvang van asielzoekers in Nederland.