Hugo van den Beld: Zoeken naar verbinding tussen oud en jong

Hugo van den Beld (49) is in de laatste week voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen lid en vrijwilliger geworden. We spraken over zijn eerste ervaringen als lid van GroenLinks, activiteiten als vrijwilliger en zijn mogelijke toekomstige ambities bij de Haagse fractie. Hugo studeerde politicologie in Nijmegen en werkt nu als senior advisor op het gebied van wonen en zorg bij ouderen.

Door: Vincent Thepass van de GroenLicht-redactie

Waarom heb je voor GroenLinks gekozen?

Ik stem eigenlijk al mijn hele leven GroenLinks. In het verleden had ik vaak te weinig tijd om er meer mee te doen en had ik het te druk met andere dingen. GroenLinks spreekt mij aan vanwege haar positieve insteek en omdat de partij zich voor een wezenlijk andere wereld inzet. Er vinden veranderingen plaats in de samenleving die we niet moeten of kunnen tegenhouden: we kunnen niet zomaar terug naar de jaren ’50. Voor mij is het belangrijk dat we zaken eerlijker gaan verdelen, zowel in Nederland als mondiaal. Ook is het belangrijk dat we op een andere manier met de medemens en het milieu omgaan. Deze brede vorm van duurzaamheid past bij GroenLinks, daarom is het altijd mijn partij geweest.

Wat heeft je ertoe bewogen ook lid en campagnevrijwilliger te worden?

De zaterdag na de meet-up [in AFAS Live] ben ik gelijk lid geworden. We reisden er met een groep vanuit Den Haag naartoe en het was heel gezellig. Je kon met iedereen een praatje maken en campagneleider Marije Ploeg stelde zich heel toegankelijk op. Die gemoedelijkheid en laagdrempeligheid zijn voor mij heel belangrijk en je voelt je bij GroenLinks ook gewaardeerd als vrijwilliger. Die toegankelijkheid vind je ook terug in de communicatie via Facebook en op de landelijke website. De inhoud is serieus, maar de toon blijft uitnodigend en fris: dat is echt de manier waarop het in deze tijd moet. De verkiezing van Trump en de opkomst van het rechts populisme laten voor mij zien dat we ons echt op een scharnierpunt bevinden: veel zaken in de wereld zijn aan het veranderen. Het is echter nog maar de vraag of de wereld door die veranderingen ook daadwerkelijk een betere plek gaat worden. Graag lever ik een bijdrage om te proberen van deze verandering iets positiefs te maken en de campagne was daarin een goed begin.

Hoe is tot nu toe je ervaring als vrijwilliger?

Ik ben dus nog maar een korte tijd lid en vrijwilliger, maar mijn ervaring is tot nu toe zeer positief. Na de meet-up ging ik direct langs de deur en flyeren op Den Haag Centraal. Toen we bij de Bakkerswinkel verzamelden en ik langs de huizen ging met onder andere Corien de Kloe vond ik de sfeer heel relaxed. Deze eerste periode als vrijwilliger van GroenLinks was ook een bijzondere ervaring omdat je opeens in aanraking komt met mensen die eenzelfde soort wereldbeeld hebben, daarmee heb je iets gemeenschappelijks.

En heb je ook al plannen voor toekomstige activiteiten bij GroenLinks?

Ik ben al een keer naar een sessie van de werkgroep Sociaal geweest en probeer nog verder rond te kijken. Volgens mij zijn er een heleboel interessante dingen om te doen, maar het moet wel te combineren zijn met mijn werk en ik wil geen commitment aangaan die ik niet waar kan maken. Ik heb me ook aangemeld voor de landelijke “Zin in GroenLinks”-leergang, dat helpt bij de oriëntatie. Iets wat mij erg aanspreekt aan GroenLinks is dat het echt een bredere beweging wil zijn: dat is wel een aspect waar ik mee bezig zou kunnen zijn op lokaal of landelijk niveau. Ook lijkt het me leuk om meer de handen uit de mouwen te steken. Met werk ben ik al heel inhoudelijk bezig, dan is het bij GroenLinks leuk om juist praktischer bezig te zijn.

Wat is volgens jou belangrijk voor GroenLinks om te doen, bijvoorbeeld in de aanloop naar de gemeenteverkiezingen?

Volgens mij is het belangrijk dat GroenLinks zich ook echt praktisch inzet. Als beweging moet je zichtbaar zijn en activiteiten doen die verder gaan dan flyers uitdelen. Wel is het belangrijk om hier keuzes in te maken: wat past echt bij een beweging als GroenLinks? Het zou qua activiteit wel mooi zijn om bijvoorbeeld een keer met een groep vrijwilligers een GroenLinksjas aan te trekken en deel te nemen aan de landelijke strandschoonmaakactie, die elk jaar plaatsvindt. Dan laat je zien dat je niet alleen praat maar ook doet en ben je op een positieve manier zichtbaar. Daarbij zie ik mezelf misschien wel een coördinerende rol op me nemen.

Heb je verder nog ideeën voor GroenLinks?

In de jaren ’90 heb ik met een groepje mensen overwogen om bij de toenmalige landelijke politieke partij AOV (Algemeen Ouderen Verbond) een jongerenafdeling op te richten. Dat zou andersom ook interessant kunnen zijn voor GroenLinks, omdat het een manier is om verschillende groepen te verbinden. We hebben al een heel mooie jongerenvereniging, DWARS, maar waarom is er geen beweging, die zich echt richt op oudere Groenlinksers? GroenLinks richt zich als partij nu sterk op jongeren, en dat is zeer positief, maar voor de verbinding is het wel belangrijk dat er ook vanuit andere groepen gedacht kan worden. Ik moet me hier nog op oriënteren, maar zo’n ouderenstroming binnen de partij zou ik best vorm willen geven.