Ik was deze week op onze Haagse Hogeschool. Daar kom ik soms omdat ik een klein rolletje heb in het afstudeertraject van bestuurskunde. En ik viel met mijn neus in de boter, want de introductieweek (onder de briljante naam “oh oh intro”) is weer begonnen.

Overal muziek en zich een weg zoekende nieuwe studenten die met een mix van zenuwen en enthousiasme voor veel rumoer zorgen. Ik dacht even terug aan hoe dat voor mij was, toen ik als Brabantse jongen in Delft terecht kwam en er nog niemand kende. En ik werd echt heel blij van al die lachende gezichten.

Er studeren nu al meer dan 30.000 jonge mensen in onze stad aan de Haagse Hogeschool, InHolland en de Haagse campus van de Leidse universiteit. En dan tel ik de 15.000 studenten van het Mondriaan nog niet eens mee. Allemaal jonge mensen die wat van hun leven willen maken en daar ook de kans voor krijgen. Den Haag wordt steeds meer ‘studentenstad aan zee’ en dat is fantastisch nieuws. Want we moeten het als stad hebben van onze kennis en diensten. Het is dus belangrijk dat we ons eigen talent opleiden én vasthouden. Ook zorgen studenten voor levendigheid in onze stad en dat is goed voor zowel bewoners als ondernemers.

Maar ik vrees dat de nieuwe studenten snel zullen kennismaken met het fietsdepot van de gemeente. Want uitgerekend deze week bedacht wethouder Boudewijn Revis voortaan alle fietsen weg te halen die op de Grote Marktstraat worden geparkeerd. En ook als ze in de zijstraten niet precies helemaal keurig in het vak staan, worden ze zonder pardon naar het depot gebracht. Welkom in Den Haag! Ik snap helemaal niets van dit beleid. Het is juist geweldig dat er meer wordt gefietst en deze fietsers komen geld uitgeven in de winkels of op het terras. Natuurlijk moet je fietsen die doorgangen blokkeren en kapotte fietsen weghalen. Maar nu slaat deze wethouder weer eens door in zijn regeldrift en opruimwoede. Geparkeerde fietsen zouden het aanzicht en de beleving van de Grote Marktstraat bederven. We willen toch een dynamische studentenstad zijn met ‘reuring’ en zo? Tja, dan wordt het soms een beetje rommelig. Ik zou zeggen: beste Boudewijn, wen er maar aan!

Geniet van je weekend allemaal!