Wat waren we met veel mensen woensdag op het Malieveld bij Holland Against Hate! Erg tof om te zien hoe een wild ideetje van een paar betrokken jonge mensen in no time uitgroeide tot een enorme manifestatie. Het onderstreept de kracht van sociale media en toont vooral ook aan dat heel veel mensen zich verzetten tegen verdeeldheid en haat in onze maatschappij.

De initiatiefnemers, actief bij de Haagse afdeling van de PvdA, mogen echt trots zijn op zichzelf. Allerlei politieke bloedgroepen stonden broederlijk naast elkaar, van de Partij voor de Dieren tot D66. Deze eensgezindheid deed mijn GroenLinkse hart sneller kloppen voor meer links-progressieve samenwerking. Want als wij de verdeeldheid in onze samenleving echt willen aanpakken dan moeten wij daar samen de schouders onder zetten.

Er is veel werk aan de winkel. AD/Haagse Courant berichtte deze week dat de tweedeling tussen ‘witte’ en ‘zwarte’ scholen in Den Haag alleen maar toeneemt, en zelfs sneller dan in de rest van Nederland. Even zorgelijk is de tweedeling binnen de klassen op gemengde scholen. Onderzoek wijst uit dat leerlingen van dezelfde afkomst kliekjes vormen en haast niet met anderen omgaan. Er groeit nu dus weer een hele generatie kinderen op die langs elkaar leven in plaats van samen. Dit is een voedingsbodem voor (toekomstige) etnische spanningen en kan desastreuse gevolgen hebben.

We mogen dit niet laten gebeuren. We moeten dit nu aanpakken, niet alleen op landelijk niveau maar zeker ook in onze stad. En alleen als we samen optrekken maken we een kans. Daarom gaan we de komende maanden met de progressieve partijen in de gemeenteraad samen aan de slag. Niet vanuit de onderbuik maar met doordachte maatregelen. We moeten inzetten op meer gemengde scholen, meer gemengde woonwijken en ervoor zorgen dat iedereen die hier woont zich hier ook thuis voelt en meedoet. Dat zijn we aan onze kinderen verplicht!

Goed weekend allemaal!

Arjen Kapteijns