Meet-up GroenLinks, AFAS live
Meet-up GroenLinks, AFAS live

Keek op de Week: Er hangt wat in de lucht...

Hippe muziek, sprekers die je raken, een bomvolle zaal. De laatste GroenLinks meetup in Amsterdam was weergaloos. En ook hier in Den Haag hangt er wat in de lucht. De lente is aangebroken en het is tijd voor verandering!

Ik was er bij gisteren met 5.000 mensen in wat ik nog steeds de Bijlmerbierbak blijf noemen. Het had iets magisch om met zoveel mensen bij elkaar te zijn en zoveel energie en vastberadenheid te voelen. Het was een verkiezingsbijeenkomst, maar wel eentje die zijn weerga niet kent.

In het begin was ik zelf nog wat sceptisch toen Jesse Klaver riep dat we Nederland zouden gaan veranderen. Maar het kan! En het is aan het gebeuren. Stap voor stap, overtuigen we steeds  meer mensen dat de huidige status quo doorbroken kan worden. Als we willen kunnen we klimaatverandering stoppen en kunnen we onze welvaart eerlijker verdelen.

Veel jonge mensen hadden hun ouders meegenomen. Of waren het de ouders die hun jong volwassen kinderen meenamen? Hoe dan ook, het verhaal van GroenLinks verbindt generaties. En verbinding is waar het om gaat. De verbinding tussen generaties, maar ook tussen bevolkingsgroepen en tussen arm en rijk.

Eerder deze week was ik bij een verkiezingsbijeenkomst waar een heel andere sfeer hing. Ik was in het Laaktheater in Spoorwijk om namens GroenLinks met collega’s van andere partijen in debat te gaan. Ondanks de grote woningrenovaties zijn Laak en Spoorwijk wijken waar veel (sociale) problemen van de grote stad zich opstapelen. In dit deel van Den Haag is de werkloosheid hoog, wonen veel mensen in ongezonde huizen vol schimmel, kopen pandjesbazen huizen op om er veel te veel Poolse en Bulgaarse arbeidsmigranten in te huisvesten en vind je maar weinig groen. Veel mensen die ik daar sprak hebben het niet makkelijk. Ze maken zich zorgen over hun toekomst en die van de wijk waarin hun kinderen opgroeien.

In de trein terug gisteren dacht ik na over het contrast tussen deze twee bijeenkomsten. De verschillen lijken heel groot, maar ik weet zeker dat ze overbrugbaar zijn. Want ook in Laak en Spoorwijk zijn veel mensen hard bezig met verbinding in plaats van verdeeldheid zoals in het Laaktheater, in buurthuis de Oase en in het vadercentrum Adam.

Dit is de beweging die GroenLinks voor ogen heeft. En of GroenLinks nou de grootste partij wordt of niet, met deze beweging gaan wij door. Dus sluit je aan! En dat begint met komende woensdag GroenLinks te stemmen.

Goed weekend allemaal!
Arjen Kapteijns
 

Foto: Corien de Kloe