Foto: Bruno Girin CC BY-SA
Foto: Bruno Girin CC BY-SA

Keek op de Week: Is er nog (nacht)leven na de Pijpela?

Soms gebeuren er dingen die je niet ziet aankomen zoals de sluiting van sociëteit de Pijpela. Na 47 jaar sluit deze legendarische nachtelijke vrijplaats haar deuren. De laatste jaren kwam ik er zelf regelmatig na afloop van de raadsvergaderingen. Het was dan vaak al ver na middernacht want democratie is een tijdrovend proces. 

Na een intensieve avond kan ik toch niet meteen in slaap vallen. Dus als iemand na een vergadering roept “zullen we nog één biertje doen?”, dan ben ik daar meestal wel voor te porren. Ik ben echt de rotste niet. En met een clubje raadsleden van uiteenlopende partijen napraten is niet alleen gezellig maar ook erg nuttig. Je hoort dan net even iets meer dan in de raadzaal. Dat versterkt het wederzijdse begrip en begrip is de basis van vertrouwen.

Nachtelijke raadsdelegatie

Nu moet ik eerlijk zeggen dat het de laatste jaren in de Pijpela niet zo vaak meer echt gezellig druk was. In de kleine uurtjes vormde onze raadsdelegatie vaak het hoofdbestanddeel van de klandizie. Toen ik er eind jaren ’90 ook af en toe ‘een laatste biertje’ dronk, was dat wel anders.

Als persoon maar zeker ook als politicus vind ik een bruisend nachtleven belangrijk voor Den Haag. Clubs en cafés zijn plekken waar verschillende groepen mensen samenkomen en een leuke avond hebben. Net als bij raadsleden, schept dat een band en is dat goed voor meer wederzijds begrip. Een stad zonder nachtleven is een stad zonder ziel. Het hoort erbij en maakt de stad aantrekkelijk voor studenten en jong volwassenen die anders misschien voor Amsterdam of Rotterdam kiezen. Jonge mensen zorgen voor dynamiek en gezelligheid, maken een stad levendig en brengen vernieuwing. Ook als je zelf helemaal geen uitgaanstype bent of als je wilde jaren voorbij zijn, profiteer je daarvan.

Ruimte durven geven

De politiek moet horecaondernemers dus wat ruimte durven geven om initiatieven te ontplooien. En natuurlijk moet dat binnen bepaalde kaders, zoals het beperken van overlast voor omwonenden. Maar met goed overleg tussen politiek, bewoners en ondernemers vind je altijd wel oplossingen. Óók op plekken waar het nu soms lastig is zoals op de Grote Markt. En dat is precies wat ik als raadslid graag doe: oplossingen bedenken die ontwikkelingen mogelijk maken. 

Gelukkig is ons Haagse nachtleven niet geheel afhankelijk van de Pijpela en heb ik al gehoord dat er een nieuw café in komt. Maar een beetje weemoedig maakt de sluiting mij wel.

Goed weekend iedereen!

Arjen Kapteijns