Den Haag staat bekend om haar parken en bomen, maar hoe groen is Den Haag eigenlijk echt? Helemaal niet zo groen, blijkt uit de cijfers. Op de ranglijst van “groene steden” van de Universiteit Wageningen staat Den Haag op de 27e plaats van de 31 steden. Afgezien van het Haagse bos en een paar grote parken is Den Haag een enorm versteende stad.
Gisteren, in de laatste gemeenteraadsvergadering van het jaar, verdedigde wethouder Boudewijn Revis zijn agenda Groen voor de Stad. Dit beleidsstuk geeft de plannen weer voor de bomen en parken in onze stad. Iedereen die hoopte dat deze VVD-wethouder gaat zorgen voor meer groen in Den Haag, komt bedrogen uit. Want volgens de wethouder is hier geen ruimte voor.
Pas na aandringen van natuurorganisaties en een groot deel van de gemeenteraad werd in het plan opgenomen dat onze belangrijkste groene gebieden (de zogenaamde Stedelijke Groene Hoofdstructuur) niet aangetast mogen worden.
Venijnige tirade
Mijn kritische noten over het beleidsplan schoten gisteren bij Revis in het verkeerde keelgat. Hij ontstak in razernij en stortte een venijnige tirade over mij heen gevolgd door een flink staaltje borstklopperij over de groene prestaties van dit college. Het was eigenlijk best heel grappig.
Dit college doet het fantastisch, vond hij zelf. En GroenLinks moest eens ophouden met kritiek want dat was niet goed voor het vertrouwen van de mensen in zijn beleid. Daar kwam het op neer. De wethouder heeft dit gebrek aan vertrouwen echter geheel aan zichzelf te danken met zijn plannen voor Internationaal Park, de kap van kastanjes voor de parkeergarage aan het Toernooiveld, de kap van de bomen aan de Veenkade en de massale kaalslag onder onze populieren.
Bomenkap voor Madurodam
Natuurlijk gaan er vast ook dingen goed maar ik kan niet anders dan constateren dat ons groen niet in veilige handen is bij dit college. Binnenkort wordt besloten over de uitbreiding van Madurodam. Ik voorspel dat onze wethouder omzichtig zal uitleggen dat tot zijn grote spijt deze 1,6 hectare bos helaas toch gekapt moet worden.
Onze bomen en parken zijn te belangrijk om aan een VVD-wethouder over te laten. Maar misschien is er één argument waar deze wethouder wel gevoelig voor is: onderzoek toont aan dat een groene omgeving de waarde van onze huizen doet stijgen met meer dan 10%. En als huizen meer waard zijn, levert dat meer WOZ-belasting op. En van dat geld kan de VVD dan weer parkeergarages bouwen.
Fijn weekend allemaal!