Deze week stonden er twee berichten over Haagse borsten in het nieuws. Allereerst het bericht dat de gemeente Den Haag een jonge moeder onterecht ontsloeg omdat ze thuis borstvoeding gaf tijdens werktijd. Het College van de Rechten van de Mens oordeelde dat deze vrouw is gediscrimineerd op haar geslacht en omdat ze moeder is. Het mooiste is dat de gemeente Den Haag gehoor geeft aan de uitspraak en haar opnieuw in dienst wil nemen, maar dat de moeder in kwestie dit heeft geweigerd omdat ze al lang een nieuwe baan heeft.

Het andere bericht betreft de borsten van Barbie die ze naar eigen zeggen liet opvullen tot maatje ‘pornotieten’. Barbie kreeg een golf van kritiek op social media. En Barbie zou Barbie niet zijn als ze dat stilletjes over zich heen liet komen. Ze liet weten dat het erom ging dat zij er gelukkig mee was en dat niemand daar een oordeel over hoeft te hebben of haar daarover de les hoeft te leren.

Ogenschijnlijk hebben deze twee voorvallen weinig met elkaar te maken. Maar in beide gevallen gaat het om fundamentele rechten van vrouwen. Het recht om borstvoeding te geven is even fundamenteel als het zelfbeschikkingsrecht om je borsten te laten veranderen. Als het over borsten gaat wordt het al snel lacherig maar het draait voor mij om een serieuze kwestie. Want wat erachter schuilgaat is dat veel mannen, bewust of onbewust, nog steeds niet erkennen dat vrouwen gelijkwaardig zijn. In bijna iedere man zit, in meer of mindere mate, een stukje Trump. De voorbeelden zijn legio.

"In bijna iedere man zit, in meer of mindere mate, een stukje Trump."

Zo bleek gisteren ook toen wij in de gemeenteraad de profieltekst voor de nieuwe burgemeester vaststelden. Namens GroenLinks heb ik al eerder gepleit voor een vrouw in deze functie. Ik was dus heel verheugd dat we het in de tekst consequent over ‘zij’ hebben. In een disclaimer staat natuurlijk wel aangegeven dat waar “zij” staat het ook een “hij” mag zijn. Het punt dat wij met deze symbolische aanpassing maken is dat je niet klakkeloos moet uitgaan van een mannelijke kandidaat.

Maar toen wij de vacaturetekst overhandigden aan onze commissaris van de Koning (de heer Smit) kon hij het niet laten om te vragen of mannen wel uitgenodigd waren om te solliciteren. Het weerwoord kwam van onze zeer gewaardeerde nestor uit de gemeenteraad, Jeltje van Nieuwenhoven. Met haar verleden als eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer is zij natuurlijk een fantastisch boegbeeld voor gelijke behandeling van vrouwen en mannen. Jeltje beantwoordde de vraag met de enige juiste wedervraag: ”Als het omgekeerd was geweest, had je deze vraag dan ook gesteld?”

Goed weekend!

Arjen Kapteijns