Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Keek op de Week: Het dak eraf!

Het dak ging eraf woensdagavond bij GroenLinks. We vierden een historisch goede uitslag voor onze partij en we vierden de mateloze opluchting dat we niet in het rijtje achter Brexit en Trump zijn komen te staan. Zo’n 30.000 Hagenaars en Hagenezen vertrouwden hun stem aan ons toe. En al deze mensen geloven, net als ik, in een land waarin wij beter voor elkaar zorgen en beter met het milieu omgaan.

Het waren bizarre verkiezingen. Natuurlijk ben ik vooral gigantisch blij want geen partij won zo veel extra zetels als GroenLinks. Ook in Den Haag hebben we met 11% van de stemmen een ongekend grote winst behaald en zijn we nu de vierde partij. Alle reden voor een feestje, en geloof me: dat hebben we gevierd!

Duizenden deuren
We hebben er dan ook hard voor gewerkt, ook in Den Haag. Meer dan 100 vrijwilligers belden bij vele duizenden mensen aan met de vraag wat er anders zou moeten in onze samenleving. Dat leverde ontelbare hartverwarmende gesprekken op. Ook hebben we afgelopen zondag nog 2.000 appels uitgedeeld tijdens de CPC-loop en hebben wij de laatste dagen druk staan flyeren op stations. Enthousiaste mensen voegden zich spontaan bij ons, meldden zich met de vraag waar ze mee konden helpen. Steeds meer mensen willen actief meedoen en sluiten zich aan bij onze beweging.

Niet uitgeleverd
Natuurlijk ben ik enorm blij dat we ons land niet hebben uitgeleverd aan de partij die de vrijheid van grote groepen mensen wil afpakken. Toch baart de uitslag mij ook zorgen. Want Nederland is sinds woensdag wel weer een stuk naar rechts opgeschoven. En dat gaat verder dan de in mijn ogen grotendeels onterechte afstraffing van de PvdA. Een rechtser land betekent dat we doorgaan met het beschadigen van het milieu en dat, ook in onze stad, de verschillen tussen arm en rijk alleen maar groter worden. Daarom maakt deze uitslag mij ook strijdvaardig. Want dat kunnen we niet laten gebeuren.

Volgende doel in zicht
GroenLinks heeft een beweging in gang gezet. Een beweging van mensen die geloven in een rechtvaardige wereld met kansen voor iedereen. En daar gaan we met volle kracht mee door. Het volgende doel is al in zicht, over een jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

We hebben nu een stevig fundament gelegd en gaan ook in Den Haag verder bouwen aan een mooiere toekomst. Samen kunnen we laten zien dat het wel anders kan. Samen maken we het verschil. En dan weet ik zeker dat bij de verkiezingen volgend jaar nog meer inwoners van onze stad hun vertrouwen aan GroenLinks geven.

Goed weekend iedereen!

Arjen Kapteijns