Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Keek op de Week: Laatste stoepkrijtstrijd

Mag ik het nog één keer over stoepkrijt hebben? Want het heeft even geduurd maar gisteren is het dan toch gelukt om het maffe stoepkrijtverbod uit de Haagse lokale regels te krijgen. En dat ging niet zonder slag of stoot.

Begin april had ik de kwestie al aan de orde gesteld via schriftelijke vragen aan het college. Die horen binnen drie weken beantwoord te worden. Maar gistermiddag, zeven weken later, was er nog steeds geen repliek. Je vraagt je af waarom zoiets simpels zo tergend lang moet duren in Den Haag. Na alle ophef die in april ontstond over dit krankzinnige verbod, lukte het in half Nederland om de regel te schrappen. In Breda was het zelfs binnen een dag gepiept. Maar op het ijspaleis duren dingen soms een eeuwigheid.

Wel welletjes

Ik vond het wel welletjes en kondigde bij de burgemeester aan dat ik actie zou ondernemen in de raadsvergadering van gisterenavond. En als bij toverslag kreeg ik ineens wel antwoord. Een half uur voor de vergadering kwam de beantwoording waar we zo lang op hadden zitten wachten. Toeval bestaat niet, zou je haast denken!

Tot mijn verbijstering meldde het college doodleuk dat het stoepkrijtverbod niet uit de wet gehaald zou worden. Want de straat kon er wel eens vervuild van raken en de openbare ruimte moest natuurlijk wel een ‘fijne verblijfsplek’ blijven. Mijn mond viel open van zo veel tuttigheid.

Liberaal maar heel krampachtig

Je begrijpt dat ik hier niet mee akkoord kon gaan. Dus ging ik het debat aan met VVD-wethouder Boudewijn Revis. Hij beloofde dat stoepkrijtende kinderen niet op de bon geslingerd zouden worden. Maar de regel schrappen ging deze ‘liberale’ wethouder te ver. Het woord ‘vrijheid’ in je partijnaam hebben zitten en dan zo krampachtig doen over een beetje krijt dat na een regenbuitje wegspoelt! Ik kan daar met mijn hoofd niet bij.

Een halfslachtig gedoogbeleid zag ik niet zitten. Want iedereen moet gewoon kunnen stoepkrijten als hij of zij daar blij van wordt. Niet alleen kinderen maar ook kunstenaars bijvoorbeeld. Gelukkig zag de overgrote meerderheid van de gemeenteraad ook in dat we onszelf als stad toch wel erg te kakken zouden zetten als we de wethouder niet zouden corrigeren. En zo geschiedde. De motie van GroenLinks werd aangenomen en het verbod is van tafel!

Plechtige belofte

Stoepkrijt is dus uit de illegaliteit, zoals het hoort! Nu.nl en de Telegraaf schreven erover en ik mocht nog wat interviewtjes doen, onder meer met het ANP en op Radio 2. Maar nu is deze zaak gesloten en beloof ik echt plechtig dat ik de komende tijd weer schrijf over andere ernstige zaken in onze stad!

Goed weekend iedereen!
Arjen Kapteijns

Meer Keek op de Week