Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Keek op de Week: Wat raadsleden van Shakespeare kunnen leren

Soms krijg je zomaar een cadeautje. Zo kreeg ik deze week een hele middag Shakespeare in mijn schoot geworpen. En van deze literaire grootmeester kunnen we allemaal veel leren!

Twee Nederlandse topacteurs, Gijs Scholten van Asschat en Pierre Bokma, speelden de sleutelscènes, prachtig vertaald door onder meer Gerrit Komrij. Het vakmanschap en de passie dropen ervan af en het was echt een voorrecht om dit van zo nabij te mogen zien.

Het thema van de middag was leiderschap en macht. Daar draait het vaak om bij Shakespeare (en om de liefde natuurlijk). Eerlijk gezegd kende ik de stukken nog niet zo goed. Maar nou kwam ik erachter dat die Richard III niet onder deed voor Frank Underwood (van House of Cards) of - zo je wil - Donald Trump.

De achterliggende vraagstukken en worstelingen die Shakespeare zo briljant verwoordde zijn nu net zo actueel als in de 17e eeuw. Zo leren we van Hamlet dat je trouw moet blijven aan je eigen waarden, want anders keert het leven zich tegen je.

Hamlet lijkt een slimme en bedachtzame man die alles heeft om gelukkig te zijn: succes, macht en respect. Maar als hij contact verliest met zijn eigen waarden, om de moord op zijn vader te wreken, verliest hij alles. En ik ben ervan overtuigd dat dit in de 21e eeuw nog steeds zo is. En niet alleen in het Hof van Denemarken, maar ook in de Haagse gemeenteraad.

Volgend jaar rond deze tijd zijn de gemeenteraadsverkiezingen alweer achter de rug. We gaan met veel mensen en veel enthousiasme nog een vol jaar campagnevoeren. Maar ik durf hier alvast te voorspellen dat we gaan groeien. En dat betekent dat we bij GroenLinks nieuwe mensen nodig hebben om straks in de gemeenteraad te knokken voor kwetsbare mensen en voor de leefbaarheid van onze stad. Daarom staat sinds deze week op onze website de oproep om je aan te melden als raadslid. Ik moedig je van harte aan om dit voor 31 mei te doen.

Denk niet te snel dat het niets voor jou is, dat je het niet kan of er niet genoeg voor weet. Een goed team bestaat immers uit mensen met uiteenlopende kwaliteiten en interesses. En neem van mij aan: er is niets mooiers dan je te mogen inzetten voor deze stad. Maar blijf wel jezelf en houdt vast aan je eigen waarden. Want Shakespeare wist 400 jaar geleden al dat het anders niet goed met je afloopt.

Fijn weekend allemaal!

Arjen Kapteijns