Dit is me stad, me squad, je weet dat. 

Voorzitter, 

Dit is me stad, me squad, je weet dat.  

Het is natuurlijk altijd even zoeken waarmee je je eerste speech opent bij de begroting. Ik denk dat ik de traditie van Arjen Kapteijns door zet: beginnen met een songtekst. En ik vind dit een heerlijk poëtisch zinnetje van onze favoriete stukadoors, die het dit jaar tot plek 55 in de Top 2000 hebben geschopt.  

Me stad: 22 jaar geleden werd Den Haag me stad. Eenmaal hier leerde ik alle andere namen: -'s-Gravenhage, Agga, de Hofstad, International city of peace and justice. Je kunt alleen al aan de vele namen zien hoe divers onze stad is.  

Me squad: ik werd toen lid van 2 verenigingen. GroenLinks en basketbalvereniging de Jumpers. En via beide squads leerde ik de stad beter kennen, in al haar diversiteit. Want, voorzitter, diversiteit, dat hoeft lang niet zo abstract te zijn. Het is ook niet zo ingewikkeld als we het hier wel eens voor doen.  

Een van de vele dingen die ik dit jaar voor het eerst heb gedaan, naast deze begrotingsbijdrage voorbereiden, is het coachen van een basketbalteam jongens van 12 en 13 jaar oud. En die fantastische diversiteit van Den Haag, die zie ik in mijn team. Daar vind je zonen van Turks-Haagse ondernemers, kinderen die de Leeuwen van de Atlas hartstochtelijke gesteund hebben, een zoon van een Amerikaanse expat en tijdelijk speelde er zelfs een Oekraïense jongen mee met ons team, voor hij terug ging naar Oekraine. Daarnaast zit er ook nog een zoon van een Belgische migrant en een Hollandse moeder in het team. Een van die 2 is trouwens de voorzitter van de Haagse Rekeningencommissie, doch dat terzijde voorzitter. 

Dit is me squad. Ik zie de stad door hun ogen. Ik zie dat kleur, religie, geboorteplaats er niet toe doen in me squad. We helpen elkaar aan een Ooievaarspas, zodat iedereen kan mee sporten. Of met het invullen van het formulier bij Stichting Leergeld, die zo fantastisch helpt met winterkleding of sporttenues. Wij zijn 1 team, dat elkaar steunt, ook al verloren we de eerste 9 wedstrijden nogal kansloos. We bleven focussen op steeds een stukje van ons spel, ons samenspel, beter maken. Stapje voor stapje. 

Dat brengt me bij de eerste motie, voorzitter: om te zorgen dat alle Haagse kinderen niet alleen kunnen sporten, maar ook naar school kunnen, dient mijn fractie een motie in over wachtlijsten voor vluchtelingenkinderen voorzitter.  

En toen, geloof het of niet, ik zou het verzonnen hebben als het niet waar was, toen kwam Ronny, een vluchteling uit Oeganda, die in Den Haag woont. Het duurde even, maar toen het Ronny-effect zich eindelijk manifesteerde, wonnen we de 10e wedstrijd van de eeuwige rivaal: Rijswijk. Net dat extra beetje diversiteit hielp ons om onze eerste wedstrijd te winnen. Over de elfde wedstrijd van afgelopen zondag wil ik het trouwens niet hebben. Gelukkig zijn hier geen beelden van. Om dat zo te houden wilden we een motie indienen over cameratoezicht , voorzitter, maar die bewaren we voor het nieuwe jaar. 

De Samenscholing is ook zo’n squad waar allerlei Hagenaars voor elkaar klaar staan. Zij moeten bijna uit hun pand en ik hoor graag van de wethouder of zij alles op alles gaat zetten om deze squad in me stad te houden.  

Het bracht mijn fractie ertoe om meer duidelijkheid na te streven over gemeentelijk vastgoed en daarom dienen wij een motie in.

 

Het brengt me ook bij me andere squad, GroenLinks Den Haag. 

Voorzitter,  

Het brengt me ook bij me andere squad, GroenLinks Den Haag.  

Sinds 5 jaar mag ik me raadslid noemen namens deze club en sinds een paar maanden zelfs fractievoorzitter. Mijn fractie weet dat, in ons coalitielandschap, de veranderingen niet altijd zo snel gaan als we zelf willen. Maar we zien de stad wel vooruitgaan,  stapje voor stapje De lucht wordt schoner, het gemeentebestuur maakte excuses voor de rol van het stadsbestuur in het koloniale- en slavernijverleden, we helpen mensen met schulden zo vroeg mogelijk, om maar een paar zaken te noemen.  

Maar we zijn er wat betreft GroenLinks nog niet. We hebben in Den Haag nog steeds te maken met een bestaanszekerheid-, een energie-, een klimaat-, en een wooncrisis. 

We zien dat de toekomst niet voor iedere Hagenaar altijd zo rooskleurig is als we zouden willen. Onze welvaart is niet eerlijk verdeeld. Uit een recent onderzoek blijkt dat 1% van de Nederlanders ongeveer een kwart van het Nederlands vermogen bezitten. De kwart van de Nederlanders die het minste bezitten, hebben een vermogen van -2%: ze hebben meer schulden dan vermogen. Voor deze groep staat de bestaanszekerheid al jaren onder druk en nu, met de stijgende energieprijzen en het verlies aan koopkracht, neemt de groep inwoners die niet meer rond kan komen toe.  We zijn als GroenLinks tevreden dat we hier als gemeentebestuur toch weer onze verantwoordelijkheid pakken en met de Uitvoeringsnota een buffer stijging energieprijzen en excessieve inflatie inrichten. Voorzitter, met Lenne Baboeram zeg ik: armoede bestrijden is geen daad van liefdadigheid. Het is een daad van rechtvaardigheid. Daarom dienen wij twee moties in om de economische onafhankelijkheid van Haagse vrouwen te bevorderen. 

Ik noemde net al de energiecrisis. En die zien we tegen de achtergrond vaneen klimaatcrisis, die ieder jaar beter in te voelen is. We zijn blij dat we ook in dit college onze verantwoordelijkheid nemen en de verduurzaming van bijvoorbeeld woningen gaat versnellen. Maar als stad, moeten we bovenal van onze fossiele verslaving af. Als dat nog niet duidelijk was, dan heeft de Russische inval in Oekraïne de onhoudbaarheid van onze verslaving duidelijker dan ooit gemaakt, zoals Vincent Thepass zei. Het belang van een snelle energietransitie is daarom groter dan ooit. Wij dienen daarom twee moties in over: het beter benutten van coöperatie daken voor zonnepanelen en een financieringsregeling voor lokale energie coöperaties. 

Voorzitter, we zien in de begroting dat dit college ook aandacht heeft voor een andere crisis die zwaar drukt op de bestaanszekerheid in onze stad. En dat is de wooncrisis. Voor GroenLinks staan betaalbaarheid, zekerheid van wonen, en een betere bescherming voor huurders dan ook centraal. Bij deze begroting, én in de komende jaren. Mijn fractie kijkt dan ook uit naar het geactualiseerde plan van de wethouder om alle dak- en thuislozen een thuis te geven. Want die ambitie, om iedereen die dat wil, tenminste een dak boven het hoofd te geven, die staat overeind wat ons betreft 

Ik hoor daarbij nog wel graag van de wethouder hoe ervaringsdeskundigen van de verschillende doelgroepen hierin ook zullen worden meegenomen?

Dat dingen al een beetje aan het veranderen zijn, blijkt uit de nieuwsberichten dat, niet de inwoners, maar boze vastgoedbeleggers dreigen om naar het Malieveld te gaan. Maar als we de wooncrisis echt willen oplossen, moet er nog veel meer gebeuren. Leegstand moet verleden tijd zijn, zeker zolang er mensen op straat slapen en jongeren te lang op hun eerste woning moeten wachten. De positie van huurders moet structureel verbeterd worden in onze stad en voor arbeidsmigranten moeten we inzetten op scheiding tussen bed en baan.  

De woon, energie, klimaat-, bestaanszekerheid crisis... GroenLinks zal blijven pleiten voor sociale en groene oplossingen. 

Voorzitter, vanaf januari spelen we met de Jumpers weer een nieuwe competitie. En zien we of we  verder vooruitgegaan zijn. Met het vaststellen van de begroting, begint ook hier in de raad het nieuwe seizoen.  

En om dat nieuwe seizoen nog beter af te trappen heb ik een laatste motie voorzitter, samen met collega’s Roep, Noorlander, Faid en Bierkoninging Bos. De motie luidt: De Raad drinkt Haags.Ik kijk uit naar fijne wedstrijden, met u, in me stad, maar vooral samen met me squad. Je weet dat. 

De woon-, energie-, klimaat-, en bestaanszekerheidscrisis