Dank voorzitter, Goedemiddag allemaal,

Mijn allereerste inbreng in deze raad.

Ik ben blij om te lezen dat het bevorderen van gelijke onderwijskansen het overkoepelende doel is van de HEA voor de komende vier jaar. Er was en is nog te veel kansenongelijkheid, terwijl ik tegelijkertijd ook weet dat we in een land wonen met misschien wel de meeste kansen van de hele wereld.

Ik ga mijn bijdrage iets persoonlijker maken. Ik ben geboren in deze prachtige stad. Ik prijs mezelf gelukkig als dochter van migranten uit Pakistan. Geboren in het Statenkwartier en opgegroeid in de Schilderswijk: een bruisende wijk met een speciaal plekje in mijn hart. Een getraumatiseerde wijk misschien wel op sommige vlakken, maar zeker een wijk vol potentie en hoop.

Ik heb het voorrecht gehad om te studeren in Nederland, maar ook in het buitenland. Ik ben toezichthouder en advocaat geweest. Nu mag ik impact maken bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en zet ik mijn eerste stappen in de politiek met een voorkeurszetel: dat is een eer maar ook heel spannend.

Ik ben niet beter, slimmer of sterker dan de kinderen met wie ik ben opgegroeid in de Schilderswijk. Toch kunnen te weinig jongeren uit de Schilderswijk deze stappen zetten, dat was zo in mijn tijd maar ook nu. Van huis uit heb ik meegekregen dat hard werken en doorzettingsvermogen ingrediënten voor succes zijn. Toch heb ik keer op keer gezien en ervaren dat toeval en een flinke dosis geluk ook bepalende factoren zijn om iets van het leven te kunnen maken. Factoren waar je als individu geen tot weinig invloed op kan hebben.

Er is talent in deze prachtige stad. Zoveel talent in alle uithoeken van Den Haag. Dat zie ik al jaren op de zaterdagochtend met mijn eigen ogen als ik voor de klas sta in de Schilderswijk. Ik tref nieuwsgierige kinderen aan die ook hadden kunnen uitslapen of spelen. In plaats daarvan kiezen zij ervoor om de geest te prikkelen, hun horizon te verbreden en het geluk naar hun eigen hand te zetten.

Winst of verlies. Wel of niet je dromen waar kunnen maken. Het hangt nu nog te veel af van de wijk waar je wieg heeft gestaan en van het inkomen en opleidingsniveau van de ouders. Dat is oneerlijk en pijnlijk want dit zijn factoren waar een kind niks aan kan doen. Dat hoort niet en ik zal alles op alles zetten om deze ongelijkheid zo veel mogelijk te bestrijden.

En dan kan men misschien denken over mij: als jij het kan vanuit de Schilderswijk dan kan een ander het toch ook, dus wat zeur je nou? Ja, ik geloof in de kracht van mensen. Maar ik zie ook wat zich voor mijn neus afspeelt. Ik zie en weet wat het betekent als je niet altijd de wind in de rug hebt. Niet iedereen hoeft naar de universiteit maar iedereen moet kunnen dromen. En de kans om je droom uiteindelijk te verwezenlijken mag niet velen malen kleiner zijn voor een kind uit de Schilderswijk dan voor een kind uit het Belgisch Park. Of je nou in de bouw wilt, de zorg of de advocatuur of hele andere dromen hebt, het moet kunnen in Nederland, in Den Haag. Als we dit niet durven benoemen en willen oplossen, dan verliezen we uiteindelijk allemaal.

Ik wil met jullie, zeg ik via de voorzitter, samenwerken om Den Haag mooier, eerlijker en menselijker te maken. Ik sta voor echte oplossingen en vooruitgang, in plaats van beeldvorming en mediagevechten.

Over ongelijkheid gesproken. In de HEA viel het mij op dat er wordt geïnvesteerd in een aantrekkelijke studentenstad, daar kan je toch niet tegen zijn denk ik dan. Maar waarom alleen voor het hbo en wo? En mbo-studenten dan? Dat zijn ook studenten maar toch worden zij nog te vaak anders behandeld. Voor deze ongelijke behandeling mag geen plek zijn in de HEA die als doel heeft het bevorderen van gelijke onderwijskansen. Daarom heb ik een amendement opgesteld, en veel partijen hebben dit omarmd. Lees hier het amendement.



Meer over de Haagse Educatieve Agenda kun je hier vinden.

Foto: Youssef Amakran