Hoewel… voor de meeste mensen is dat opnieuw beginnen helemaal niet zo gewoon. Er zijn levensveranderende gebeurtenissen geweest; mensen hebben dierbaren verloren, er zijn kinderen geboren, banen gevonden, opdrachten kwijtgeraakt, vriendschappen gesmeed, diploma’s gehaald. Anderen werden getroffen door ziekte, verdriet of hartzeer en velen gelukkig ook door genezing of vreugde. En dat in tijden van pandemie, lockdowns, halfbedekte gezichten en anderhalve meter afstand. Hoeveel onthechting dat helaas veroorzaakt, zien we bijna dagelijks in onze samenleving. We zien hoe groepen mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, op het Malieveld, in de sociale media, in onze eigen vriendenkring of familie… het lijkt soms alsof de verschillen steeds minder overbrugbaar worden doordat we elkaar niet meer fysiek kunnen treffen, de mond van de ander niet meer zien glimlachen of niet meer iemand even een warm knijpje in de hand kunnen geven. Een korte blik van verstandhouding of bemoediging is niet te doen in een digitale vergadering. En voor een vriendelijk appje tussendoor om iemand even een hart onder de riem te steken willen we best tijd nemen maar die ontbreekt zo vaak en dan worden we alweer afgeleid door de volgende call.

Uitreiken naar de ander is persoonlijker met een fysiek gebaar dan met woorden. En toch zijn het wel die woorden waar we het de komende tijd nog vooral mee moeten doen. We zijn de pandemie nog niet uit, we zijn nog niet af van de maatregelen die ons helaas nog een tijdje zullen beperken in het menselijk contact. Nu we dat weten en er al ervaring mee hebben, zullen we dan het nieuwe jaar beginnen met het besef dat woorden er toe doen? Niet alleen je eigen woorden, maar ook die van de ander? Luister niet alleen naar wat wordt uitgesproken, maar wees ook nieuwsgierig naar de onuitgesproken woorden. Overbrug de afstand met vragen en uitnodigingen tot het delen van woorden. Vraag door, neem de tijd om echt te horen wat de ander drijft of waar iemand mee rondloopt. Want alleen dan kunnen we (weer) verbinding maken en werken aan een samenleving waar iedereen meetelt en ertoe doet.

De start van een nieuw jaar markeert ook het begin van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Ik ga die vol vertrouwen in met een loeilinks en knettergroen verkiezingsprogramma en een geweldige lijst met talentvolle, enthousiaste kandidaten en lijstduwers die zich met hun GroenLinks hart en ziel willen inzetten voor Den Haag. Samen met het campagneteam, het bestuur en de werkgroepen stropen we onze mouwen op en gaan we aan de slag voor een menselijk, eerlijk en duurzaam Den Haag.

Ik hoop ook heel veel van jullie te zien en te horen! Met bijna 1500 GroenLinks leden kunnen we echt van grote betekenis zijn voor de mensen in de stad. Dat kan al vanuit je eigen huis - deel onze berichten via de sociale mediakanalen of laat ons weten wat je bezighoudt! En ben je al aangemeld als apptivist? Dan word je betrokken bij leuke acties in de komende tijd. We gaan ons voortdurend moeten aanpassen aan de omstandigheden, dat is een zekerheid. Maar we gaan er alles aan doen om er een bruisende campagne van te maken zodat we aan de stad kunnen laten zien wat onze plannen zijn voor een groen, gelijk en kansrijk Den Haag en straks in maart de grootste progressieve partij van Den Haag kunnen worden. Ons campagneteam is er klaar voor, de kandidaten zijn er klaar voor en ik ben er klaar voor! Een fijne afsluiting van de kerstvakantie gewenst voor iedereen en hopelijk zie ik je bij de digitale nieuwjaarsborrel. Proost!

Foto: Mariët Mons