Voor wie jou nog niet zo goed kent: even voorstellen: wie ben je en wat doe je?

  • De naam is De Vuyst. Met een hoofdletter D. Dat is een overblijfsel van mijn Vlaamse roots. Die koester ik. En die verklaren ook meteen mijn voorliefde voor een goed glas bier en de Rode Duivels. Daarnaast mag ik graag bij ADO op de tribune lijden. En coach ik een fantastisch basketbal team in de Spoorwijk van jongens in de leeftijd tot 14.

Waarom GroenLinks?❤️💚

  • Mijn opa had een grote biologische tuin en legde mij als kind uit: wat wij aan vuil in de grond stoppen, dat eten we zelf weer op. Een simpel gegeven wat voor een groot deel van onze milieuproblemen geldt. We hebben last van de manier waarop we met onze aarde om gaan. Toen ik een puber was, zag ik in een documentaire hoe Israelische militairen tijdens de intifada een Palestijnse jongen meenamen naar niemandsland, om daar zijn arm te breken met een grote steen. In niemandsland, want daar golden de regels niet. Ze hadden meerdere pogingen nodig. Ik was woedend. En het sloot aan bij een gevoel wat ik al langer had: het opnemen voor de underdog. De machtelozen. GroenLinks sloot qua idealen daar het meeste bij aan. Nooit meer aan getwijfeld.

Op welke manier voel jij je verbonden met Den Haag?

  • Zo ik iets ben… Hier zijn mijn kinderen geboren, ik heb op veel plaatsen gewoond, maar woon nu bijna de helft van mijn leven in Den Haag. Het is een stad met veel verschillen, maar de stad past me als mijn oude spijkerbroeken met teveel scheuren: ik kan er geen afstand van doen, meteen gaan huilen, als ik geen Hagenees zou zijn.

Wat houdt het fractievoorzitterschap in en wat vind je er leuk aan?

  • Dat is ook nog een beetje uitvogelen en proberen. De sfeer is erg goed in onze fractie, er wordt veel gelachen. Vooral een “wij gaan dit doen”-mentaliteit. Met opnieuw heel verschillende mensen, ieder met eigen wortels, maar we zijn allemaal gegroeid in Den Haag. Ik probeer met mijn ervaring de anderen te helpen. En het is nog leuker als ik zie dat ze elkaar helpen.

Uit wie bestaat de fractie verder?

  • We hebben een fractieteam van negen. We hebben drie talentvolle medewerkers, Iris, Floor en Sebastiaan. Een fractievertegenwoordiger die in de raadscommissies over taaie ruimtelijke ontwikkelingsonderwerpen het college scherp houdt, Lisa. En dan hebben we Hera, de vice-fractievoorzitter, die heeft als missie dat echt alle kinderen in het Haags onderwijs dezelfde kansen krijgen. Lenne, met veel ervaring over de arbeidsmarkt, die kijkt scherp hoe de gemeente zorgt dat werk en inkomen er voor iedereen in Den Haag is. Isabel, die nu in de allereerste enquêtecommissie van Den Haag zit over Amare. Ik weet ook niet precies wat ze daarin doet, want ze mag nog niks delen met ons. Vincent, die ik net als Isabel eigenlijk al uit de campagne van 2018 ken. Die heeft onder andere zijn tanden gezet in het vraagstuk van de woon- en leefsituatie van de arbeidsmigranten in Den Haag.

Wat zijn jullie plannen? Wat kunnen we verwachten van de GroenLinks in Den Haag?

  • We hebben onze eigen strategie gemaakt met speerpunten. Op de volgende ALV willen we er eentje van bespreken met de leden, kom dus vooral. We weten dat we met 5 zetels niet meteen de hele stad kunnen veranderen, maar we willen veranderingen in gang zetten. Soms gaat dat langzaam, denk aan veiliger verkeer voor fietsers en voetgangers, en soms zien we na een aantal jaren succes. Zoals dat de hele intocht van Sinterklaas nu roetveeg Pieten heeft. De schuldhulpverlening in Den Haag, waarbij de gemeente probeert zo vroeg mogelijk te helpen. Of dat er excuses zijn gemaakt door het huidig gemeentebestuur voor de bijdrage van voorgangers aan het koloniale verleden en slavernijverleden. Daar hebben we als fractie een belangrijke rol gespeeld. En, laten we daar eerlijk in zijn, soms zitten we vast aan het coalitieakkoord van deze brede coalitie.

Hoe kunnen leden jullie daarbij helpen?

  • Het mooie aan lokale politiek, is dat het eigenlijk altijd om concrete zaken gaat. Dus hou ons op de hoogte, hou ons scherp! En kom vooral ook eens kijken naar een raadsvergadering, de publieke tribune is weer open. Mail of app ons van tevoren, komen we even praten met je!