[Interview] - Na afloop van de eerste vergadering van de nieuwe werkgroep DOEN sprak GroenLicht met Raki Ap. Hij sprak vol enthousiasme over de nieuwe werkgroep van GroenLinks Den Haag, zijn idealen en zijn achtergrond als activist voor The Free West Papua Campaign

Raki (32) werkt fulltime als planner bij de Interdepartementale Post- en Koeriersdienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij woont samen met zijn gezin in de Vruchtenbuurt, waar hij zich als lid van de Festiviteitencommissie inzet voor buurtkinderen.

Door Wendy Schuchmann van de GroenLicht-redactie

Hoe ben je betrokken geraakt bij GroenLinks Den Haag?

Ik heb mij in november 2016 aangemeld bij GroenLinks, omdat ik wilde bijdragen aan verandering in mijn woonomgeving en aan de campagne. Tijdens een gesprek met de toenmalige afdelingsvoorzitter Ali Al Hadaui bleek weer hoe mooi de idealen van GroenLinks aansluiten bij mijn visie: mensen moeten zelf initiatieven nemen om veranderingen in hun omgeving in gang te zetten en moeten hier ook de ruimte voor krijgen. Ali heeft mij vervolgens in contact gebracht met Arjen Burgers om te praten over hoe ik mij binnen de partij zou willen inzetten. Ik wilde graag meedoen met de acties en greep elke gelegenheid aan om met de campagne mee te helpen: deelnemen aan huis-aan-huis-acties en flyeren bij Hollands Spoor. Ik heb ook met mijn zoontje meegespeeld in een campagnefilmpje. De energie die van de campagne afspatte, vond ik geweldig! Naar aanleiding van al die activiteiten werd ik gevraagd om te participeren in de lokale leergang Zin in GroenLinks. Ik besloot het te doen en heb de leergang net afgerond. Daarna kwam ineens de Werkgroep DOEN voorbij. De praktische, actieve insteek van deze werkgroep past helemaal bij mij: kort, krachtig en gelijk knallen!

Kun je iets vertellen over The Free West Papua Campaign?

Ik ben een politieke vluchteling uit West Papoea. Na de moord op mijn vader is ons gezin naar Nederland gevlucht. Het verlies van mijn vader heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben: ik ging nadenken over mijn leven en mij ben mij gaan verdiepen in de geschiedenis van en de mensenrechtenschendingen in mijn geboorteland. Sinds mijn puberteit ben ik mij hier actief mee bezig gaan houden. Samen met mijn broers en neven ben ik een bekende activist binnen de Papoea-gemeenschap. Wij hebben Free West Papua Campaign Nederland opgericht om de mensenrechtenschendingen aan het licht te brengen en te strijden voor gerechtigheid. Naast mijn gezin, mijn baan en activiteiten bij GroenLinks ben ik hier constant mee bezig. Het is mijn passie. Ik doe het allemaal met heel veel energie en plezier en dat sluit precies aan bij de werkgroep. Die hands-on mentaliteit pas goed bij mij.

Wat is de insteek van de werkgroep DOEN?

Bij diverse Haagse GroenLinksers leefde de wens om op een concrete manier met de eigen idealen aan de slag te gaan. We willen werken aan een brede, linkse beweging en zichtbaarheid is daarbij van essentieel belang. Dit bereik je door acties die direct impact op mensen en hun leefomgeving en ze hier ook direct bij te betrekken. De eerste activiteiten hebben we al gepland: op 11 juni gaan we plastic rapen van het Zuiderstrand bij Kijkduin en op 2 juli bekwamen we ons in de stoepkrijtkunst en oude straatspelletjes op het Teniersplatsoen in de Schilderswijk. Zowel volwassenen als kinderen zijn uitgenodigd om hier aan mee te doen. Het worden ontzettend leuke acties en de werkgroepleden hebben er zin in!

Wat is volgens jou belangrijk voor GroenLinks Den Haag om mensen te bereiken ?

Het is heel belangrijk om de energie van de landelijke campagne vast te houden en in te zetten voor al onze lokale activiteiten. Laten we de politiek, voor velen een abstract begrip, eindelijk eens voelbaar maken voor alle burgers! Dat is waar ik voor sta en ik geloof dat GroenLinks Den Haag hier het voortouw in kan nemen. Ik hoop dat we hier met DOEN een bijdrage aan kunnen leveren.