Prijswinnaar Mohamed Ahraoui (zie bovenstaande foto) woont in de Schilderswijk en verbouwt op zijn balkon verschillende groenten en kruiden, zoals paprika’s, tomaten en munt. Er groeien zelfs aardappels. De vakjury vond het mooi om te zien dat op dit kleine balkon de plant heel veel ruimte krijgt, en vooral ook dat er een mooie mix van eetbaar groen groeit waar duidelijk veel zorg en aandacht aan wordt besteed.

Het andere prijswinnende balkon wordt onderhouden door Jan Driesen (met een beetje hulp van Jannie Kuik). Een prachtig, goed verzorgd balkon in het Regentessekwartier met een mooie mix van verschillende eenjarige en meerjarige planten, bloemen en kruiden. Jan vertelt vol enthousiasme over zijn balkon: ‘’Het werkt heel ontspannend om alles te onderhouden en te zorgen dat het er goed uitzien.’’ De jury vond dit balkon in het bijzonder een prijs waard vanwege de biodiversiteit en ook omdat de buren meegenieten van de bloembakken aan de buitenkant van de balkons.

De jury, bestaande uit Mariëlle Vavier (fractievoorzitter), Margot de Boks (Laak Bloeit) en Liesbeth van Wifferen (groenexpert), heeft de inzendingen op een aantal punten beoordeeld: het gaat niet alleen om de bijdrage aan biodiversiteit en klimaatadaptatie, kleine groene plekjes in de stad kunnen ook bijdragen aan de sociale cohesie in een straat of buurt. Vanwege het jubileumjaar zijn er deze keer een aantal aanmoedigingsprijzen uitgereikt voor groene plekjes die daar een bijdrage aan leveren.

Zo is het balkon van Anne in Duindorp een mooi voorbeeld van een betaalbaar balkon: zij trekt ieder jaar de duinen in om daar zaadjes te zoeken die zij kan laten groeien op haar balkon. En Jacqueline en Sylvia verzorgen in Valkenbos niet alleen een plantenkar op de stoep, zij steken ook de rest van de buurt aan met het verfraaien van de boomspiegels met zonnebloemen en stokrozen. De laatste winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat naar de wijk Waldeck, waar Els van Breemen samen met de buren een galerij hebben verfraaid met geraniums en hortensia’s.

Het is ons goed bevallen om verschillende categorieën te kiezen, dat houden we er volgend jaar in bij onze elfde editie. Wat Vavier betreft is dit de leukste wedstrijd van het jaar: “Het is zo mooi om te zien hoe mensen zich, soms met hele beperkte ruimte, inzetten voor een groene buitenruimte. Hoe ze op hun eigen balkon groente en fruit kweken, of prachtige bloemen onderhouden waar de hele buurt van mee kan genieten. We zijn blij dat zoveel mensen zich inzetten voor een groener Den Haag!’’