Zaterdag 17 september waren we in het Regentessekwartier voor "Wijken voor GroenLinks". We gingen met een enquête langs de deuren om te horen wat er leeft in de wijk en om bewoners gelijk uit te nodigen voor onze wijkbijeenkomst van 4 oktober. Martijn Schackmann, van webredactie GroenLicht, ging langs de deuren rond het Koningsplein, samen met Lotte Melenhorst (van het campagneteam) en Anna Robin Hogendoorn Streef. Hij doet verslag van wat hij daar van bewoners hoorde en ook van wat anderen in de rest van het Regentessekwartier opvingen. 

De bewoners rond het Koningsplein geven aan het fijn wonen te vinden in deze buurt. Een bewoner in de Van Merlenstraat geeft aan dat er een goede mix is van huizenbezitters en huurders zoals studenten. De enquête die we afnemen vraagt ook naar waar men zich zorgen over maakt op stadsniveau, dus voorbij de eigen wijk. Daarbij denkt deze bewoner aan de diversiteit in sommige andere wijken. Ook zouden meer van de norm afwijkende woonvormen mogelijk gemaakt moeten worden.

Een bewoner aan het Koningsplein vertelt daar al meer dan twintig jaar te wonen. Hij heeft het plein getransformeerd zien worden van een drugsplein in een speelplein. Wat dat betreft zijn er in Den Haag vast nog plekken die op een vergelijkbare manier leefbaarder gemaakt kunnen worden, denkt hij. In het Regentessekwartier is ook de Verademing een positief voorbeeld, het park dat is aangelegd op het terrein van de voormalige vuilverbranding.

Een andere bewoner aan het Koningsplein geeft aan dat hij, en andere buurtbewoners met kelders, last hebben van het vollopen daarvan na hevige regenval. De directe oorzaak hiervan is de klimaatverandering: de bewoner woont hier al veertig jaar; dit is iets van de laatste vijf.

Een ouder met kinderen in de betreffende leeftijd geeft aan dat er voor wat oudere kinderen weinig voorzieningen zijn: voor hen zijn de speelvoorzieningen op het Koningsplein niet bedoeld.

De hekjes rond het Koningsplein laten nu toe dat auto's het plein op kunnen, zoals die van de dienst die reclameposters aanbrengt. Dat was voorheen niet en het is slecht voor de wortels van de bomen.

Verscheidene bewoners geven aan dat de gemeente beter mag communiceren. Zo is het goed dat er borden worden geplaatst met de waarschuwing dat er in de buurt is ingebroken en dat men goed moet opletten, maar dan wil je daar meer over te weten kunnen komen. Een bewoner kreeg drie keer een verschillend antwoord bij de gemeente toen hij belde over onduidelijkheid over zijn bijstand in combinatie met zijn woonsituatie. En waarom wordt afval ook alweer niet gescheiden opgehaald?

Een bewoner vindt het parkeerbeleid onvriendelijk voor bezoekers. Een andere maakt het punt dat zowel auto- als fietsparkeerplaatsen een beroep doen op de schaarse openbare ruimte.

Fietsparkeren houdt bewoners in heel het Regentessekwartier bezig, laten ook de andere enquête-afnemers weten. Over de fietstrommels, waar fietsen beschermd in geparkeerd kunnen worden, is slecht gecommuniceerd, geeft een bewoner aan. De enquêteur zelf denkt dat er misschien ook teveel geïnteresseerden voor waren. Een andere bewoner klaagt over de handhaving bij zwerffietsen: de gemeente zag geen noodzaak die te verwijderen, totdat de bewoner ze langs een drukkere looproute zette.

Andere bewoners klagen over woningsplitsing door projectontwikkelaars en teveel bewoners op bovenwoningen. En men ergert zich aan huisbazen die het onderhoud van panden laten versloffen.

Op gemeentelijk niveau worden onder andere de huisvesting van vluchtelingen genoemd, het Spuiforum en het teveel besteden van geld aan de gemeente zelf, in plaats van sociale voorzieningen.

Er wordt last ondervonden van het zetten van afval naast ORAC's, in plaats van het er in te stoppen. Niet overal wordt de hondenpoep opgeruimd: sommige straten worden als te smerig ervaren.