GroenLicht-redacteur Wendy Schuchmann (zelf vrijwilliger bij het YMCA) sprak met Joost Vlasblom. Hij is jeugdadviseur bij YMCA Nederland en jeugdwerker bij YMCA Den Haag, een onderdeel van de wereldwijde organisatie (Young Men's Christian Association). Als jeugdadviseur heeft hij een ondersteunende rol naar veertig lokale groepen, terwijl hij als jeugdwerker al zijn kennis en ervaring inzet in de regio Haaglanden.
Door Wendy Schuchmann van de GroenLicht-redactie
Hoe ben je bij YMCA Den Haag terecht gekomen?
Ik ben zelf drie keer als kind mee geweest met een zomerkamp van het YMCA. Daarna ben ik op mijn 18e zelf vrijwilliger geworden. Zo ben ik van de ene functie in de andere gerold. Op een gegeven moment kwam er een vacature vrij op ons landelijke kantoor. Ik heb daar uiteindelijk acht jaar gewerkt als coördinator van de zomerkampen: een ontzettend leuke, maar ook hectische baan. Daarna was ik toe aan een nieuwe uitdaging en ben ik jeugdadviseur en jeugdwerker geworden.
Kun je meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het YMCA?
Het YMCA is ontstaan tijdens de Industriële Revolutie. Jongeren trokken van het platteland naar de stad en er was niets voor ze te doen. Het YMCA wilde deze jongeren op lichamelijk, geestelijk en spiritueel vlak helpen door allerlei leuke activiteiten aan te bieden.
Wat organiseert het YMCA allemaal voor de jeugd? Kun je een paar activiteiten noemen?
Het zomerkamp is natuurlijk het feestje van het jaar, terwijl dat voor Ypenburg dan weer het Bouwdorp is. Scheveningen biedt diverse muzieklessen en in de Schilderswijk en Ypenburg zijn er knutsel- en spelmiddagen. Verder hebben we nog evenementen als korendag, buitenspeeldag en de Zwarte Pietenband. Kortom: er gebeurt veel bij YMCA Den Haag!
Vind je dat YMCA Den Haag alle kinderen voldoende kan bereiken?
In de wijken kunnen we iedereen wel bereiken, maar met de zomerkampen ligt het anders. Ik merk dat er veel kinderen zijn die graag mee zouden willen, maar waarvan de ouders het niet kunnen betalen. Alle kinderen zouden de mogelijkheid moeten hebben om hier aan deel te nemen. Een ander punt is diversiteit: onze vrijwilligers hebben vrijwel allemaal een westerse achtergrond en dat vind ik jammer. Voor zowel kinderen als hun ouders is het toch leuker als zij bepaalde raakvlakken hebben met de vrijwilligers, bijvoorbeeld een gedeelde culturele achtergrond. Zeker in een stad als Den Haag zou je van een maatschappelijke jeugdorganisatie mogen verwachten dat ook de vrijwilligers diversiteit uitstralen.
Er zijn veel mensen nodig om al die activiteiten te kunnen organiseren. Hoe komen jullie in contact met vrijwilligers?
De vrijwilligers bestaan voor een groot deel uit oud-deelnemers. Veel mensen vinden het zo leuk bij het YMCA dat zij zelf ook vrijwilliger willen worden. Mond-tot-mond reclame door vrijwilligers in hun eigen omgeving levert ook veel nieuwe mensen op. Daarnaast via persberichten en vacatures op Den Haag Doet en op social media. Ik zou graag meer vrijwilligers willen, want er liggen nu veel leuke ideeën op de plank waar mankracht voor nodig is. Het is ook belangrijk dat nieuwe vrijwilligers eerst ervaring opdoen door met activiteiten mee te draaien. Het jaar daarop kunnen zij dan zelf een activiteit organiseren.
Kun je voorbeelden noemen van leuke vrijwilligerstaken?
In de eerste plaats het begeleiden van jeugdactiviteiten, maar daarnaast zoeken we ook vrijwilligers om te koken in het eetcafé, bardiensten te draaien in de jongerensoos, crewwerk te doen bij evenementen, activiteiten te organiseren en lokale groepen te besturen.
Wat vindt het YMCA belangrijk om mee te geven aan zowel de deelnemers als andere betrokkenen?
Onze basisfilosofie: wij willen dat iedereen zich welkom voelt en kan ontwikkelen, zowel de kinderen die aan onze activiteiten deelnemen als de vrijwilligers die zich voor hen inzetten.