Luister naar de aflevering via Spotify, Apple Podcasts, of abonneer je via één van de vele andere apps.

In Den Haag wonen ongeveer 50.000 Oost-Europese arbeidsmigranten. Dat is tien procent van de Haagse bevolking. Arbeidsmigranten worden vaak door uitzendbureaus in Oost-Europa geworven om in Nederland te werken in bijvoorbeeld de bouw, als chauffeur, of in de kassen van het Westland. Hun leefomstandigheden van deze groep zijn helaas lang niet zo goed als ze zouden moeten zijn.

De gemeente Den Haag moet zorgen voor leefbare, veilige en menswaardige omstandigheden voor arbeidsmigranten. Hier zet GroenLinks zich in de gemeenteraad voor in. Zo vroeg fractievoorzitter Arjen Kapteijns direct na het uitbreken van de eerste golf aandacht voor de effecten van de coronacrisis op arbeidsmigranten. Tijdens de stadsconferentie die GroenLinks Den Haag organiseerde in november 2019 werd ook uitgebreid stilgestaan bij dit thema.

“ Je moet ook met die groep praten over die groep. Je kan niet problemen van arbeidsmigranten oplossen zonder arbeidsmigranten. Die moeten altijd ook aan de tafel zitten en vertellen wat ze kwijt willen. ”
Ania Paszak coördinator bij IDHEM/Xtra
Ania Paszak

In het onlangs uitgebrachte onderzoek Geen Tweederangs Burgers doen Emile Roemer en zijn onderzoeksteam een aantal aanbevelingen om de “sociale kwestie van de 21ste eeuw”, zoals zij die noemen, aan te pakken. Het rapport pleit voor meer plichten voor uitzendbureaus, meer zicht op arbeidsmigranten, verhuurdersvergunningen, beter toezicht, en het scheiden van wonen en werk zodat mensen niet op straat staan zodra het werk ophoudt.

Maar zijn dit nou de goede oplossingen? Worden arbeidsmigranten hier echt mee geholpen? Daarover praten Jarre en Lisa met Ania Pasziak. Ania zet zich al dertig jaar in voor de Poolse en Oost-Europese gemeenschap in Nederland. Na het toetreden van (onder andere) Polen tot de Europese Unie is Ania zich bezig gaan houden met Oost-Europese arbeidsmigranten in Den Haag. Dat doet zij bij de stichting IDHEM, die nu onderdeel is van de grotere welzijnsorganisatie Xtra. Daar zet zij zich als vrijwilligerscoördinator in voor goede informatievoorziening voor arbeidsmigranten, ook als zij het Nederlands niet machtig zijn. IDHEM/Xtra helpt hen ook met het leren van de Nederlandse taal. Daarnaast ondersteunt Ania arbeidsmigranten die in een arbeidsconflict zijn beland en heeft ze een adviserende rol richting de gemeente.

Bekijk ook de resultaten die GroenLinks heeft behaald sinds het nieuwe coalitieakkoord. Zo heeft GroenLinks ervoor gezorgd dat arbeidsmigranten beter beschermd worden tijdens de coronacrisis. Dankzij informatie van IDHEM en FNV en vragen van fractievoorzitter Arjen Kapteijns heeft de gemeente namelijk extra gehandhaafd op werkgevers die arbeidsmigranten dwingen om in krappe busjes naar het Westland te gaan.