“Slachtoffer worden van seksueel geweld is een bijzonder ingrijpende gebeurtenis. We moeten het voor slachtoffers makkelijker maken om hulp te krijgen en aangifte te doen.” aldus fractievoorzitter Arjen Kapteijns. 

GroenLinks pleit al langer voor het openen van een Centrum Seksueel Geweld in Den Haag: in zo’n centrum werken politie, hulpverleners en artsen samen om slachtoffers passende zorg te bieden. Haagse slachtoffers moeten nu nog uitwijken naar de locaties in Leiden of Rotterdam. GroenLinks Den Haag verwacht dat de oprichting van een Centrum Seksueel Geweld in Den Haag slachtoffers sneller, passender en dichter bij huis zal helpen. Raadslid Erlijn Wenink: "Het onderzoek naar de haalbaarheid van zo'n centrum in onze stad loopt al heel lang. Het wordt nu tijd dat we hier serieus werk van gaan maken, ook omdat we het daarmee makkelijker maken voor slachtoffers om de vaak moeilijke stap naar de politie te zetten."

Op het moment dat een slachtoffer van seksueel geweld contact zoekt met de politie volgt er een informatief gesprek. Hierin worden de mogelijkheden uitgelegd voor het doen van een melding of aangifte. Hierna heeft het slachtoffer in Den Haag een verplichte bedenktijd van twee weken om de aangifte wel of niet door te zetten. Vaak zien slachtoffers na die periode af van aangifte: slechts 29% van de Haagse slachtoffers doet aangifte en dit percentage daalt ieder jaar. Kapteijns: “De aanpak van de politie lijkt het doen van aangifte te ontmoedigen, en dat is heel zorgelijk. Het is echt van belang dat de politie slachtoffers gelooft wanneer zij hulp zoeken zodat het recht zijn beloop kan hebben."

Die twee weken wachttijd tussen het eerste gesprek en de aangifte is de maximale wachttijd in Nederland. Nederland is het enige land dat zo’n wachttijd kent. In de praktijk zijn die twee weken in Den Haag de standaard wachtperiode. GroenLinks Den Haag pleit er daarom voor om in Den Haag af te zien van die wachttijd en er bij de landelijke overheid op aan te dringen dit overal te doen. 

GroenLinks zal vanavond bij de bespreking over Veiligheid in de raadscommissie Bestuur er bij de burgemeester op aandringen snel werk te maken van het vergemakkelijken van het doen van aangifte bij seksueel geweld.