Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Met een burgerberaad zetten we de volgende stap in het betrekken van onze bewoners bij de verduurzaming van onze stad. De bewoners kennen hun eigen wijk het beste. Het advies dat deze groep bewoners aan het stadsbestuur gaat geven zou derhalve ook opgevolgd moeten worden.’ 

De stad Den Haag heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn, maar de vraag hoe daar te komen ligt voor de stad nog grotendeels open. Belangrijke vraag is bijvoorbeeld hoe bewoners het meest effectief ondersteund kunnen worden bij het verduurzamen van hun woningen? En welke duurzame bronnen zijn het meest geschikt om de woningen in de wijk te gaan verwarmen?  

Raadslid Mariëlle Vavier: “De energietransitie is een veelomvattend onderwerp en het leeft enorm in Den Haag. Sommige mensen vinden het te veel en anderen kunnen niet wachten. Maar we vinden allemaal wel dat er iets moet gebeuren. Met deskundige begeleiding kunnen deze verschillen juist tot hele goede ideeën leiden waar op het stadhuis nog helemaal niet aan was gedacht. De eerste ervaringen met burgerberaden zijn positief, in Frankrijk heeft het parlement nagenoeg alle adviezen van het burgerberaad over duurzaamheid overgenomen.’  

Belangrijke voorwaarden om een burgerberaad te laten slagen zijn onder andere dat de samenstelling zorgvuldig gebeurt, dat de leden zich kunnen laten informeren door zelfgekozen deskundigen en dat het college zich verbindt aan de adviezen.  

Wat Kapteijns en Vavier betreft starten we dit jaar nog in minimaal twee wijken met een burgerberaad en gebruiken we deze ervaringen om daarna te kijken hoe er nog vaker burgerberaden georganiseerd kunnen worden. Kapteijns brengt dit voorstel vandaag in bij de bespreking van de programmarekening.