In 2000 zijn enthousiaste vrijwilligers begonnen met een vlindertuin in Reigersbergen. In 2012 werd samentuin De Mariahof geopend. In 2013 hebben ze deze en andere projecten samengevoegd in de Stichting De Tuinen van Mariahoeve. Stichting De Tuinen van Mariahoeve wil de beleving van de natuur en groen weer dichter bij de wijkbewoners brengen, samen met bewoners en organisaties in de wijk. Ze doen dit door activiteiten te organiseren rond tuinprojecten. De Stichting bestaat uit verschillende mensen die ieder op hun eigen vakgebied input leveren. Zij begeleiden de tuininitiatieven en onderhouden intensief contact met organisaties en bewoners.

Raadslid Maarten De Vuyst: “Een groene wijk is enorm belangrijk. Iedereen in de stad moet kunnen genieten van een groene, schone en fijne wijk. De Tuinen van Mariahoeve dragen hier enorm aan bij, samen in de natuur bezig zijn is goed voor de gezondheid, creëert sociale cohesie in de buurt en is van een grote educatieve waarde. Als raadslid maak ik me hard voor veel meer van dit soort groene plekken in Den Haag.”

Het Groene Lintje werd in ontvangst genomen door de drijvende krachten achter de Tuinen van Mariahoeve: Jan Morsch, Marjan Looije (voorzitter) en Jan Wolters (penningmeester). Marjan Looije: “We spreken veel over het belang van korte voedselketens. Een kleinere keten dan wij hier creëren vind je bijna niet, daar ben ik erg trots op.” Looije vertelde enthousiast hoe de stichting kinderen kennis laat maken met de tuinen en je eigen voedsel verbouwen. Looije: “Zowel kinderen uit internationale schakelklassen, als kinderen uit het speciaal onderwijs krijgen hier les over koken met producten uit de tuinen. Dat is zowel leerzaam, als leuk.”

Na de uitreiking gingen raadslid De Vuyst en de verschillende aanwezige vrijwilligers in gesprek over hun werk en ervaringen. De Vuyst: “Alle vrijwilligers nemen een eigen expertise mee, van natuurbeschermers tot imkers. Ik zie heel veel passie en vindingrijkheid. Ze hebben het Groene Lintje meer dan verdient.”

Elk jaar reikt GroenLinks Den Haag het Groene Lintje uit aan een initiatief of persoon die zich inzet om Den Haag duurzamer te maken. Eerdere winnaars waren onder andere Gasvrij Scheveningen, buurtinitiatief Laak Bloeit, autodeel initiatief 'DEEL', de lokale versmarkt 'Lekkernassûh' en de 'Haagse Zwam'.