"Het is geweldig om te zien hoe deze motie heeft geleid tot concrete en positieve veranderingen," zegt raadslid Hera Butt. "Jongeren vanaf 16 jaar worden nu actief betrokken bij onze activiteiten, wat hun stem versterkt en hun interesse in de lokale politiek aanwakkert. Dit is wat we voor ogen hadden."

Een van de belangrijkste veranderingen is dat jongeren vanaf 16 jaar nu worden uitgenodigd voor het programma 'Gast van de Raad'. Voorheen was de minimale leeftijd 18 jaar. Deze verlaging van de leeftijdsgrens wordt ook meegenomen in de social media advertenties voor deze activiteit. Butt benadrukt: "Door de leeftijdsgrens te verlagen, maken we het voor meer jongeren mogelijk om betrokken te raken en een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek."

Daarnaast zijn er diverse bijeenkomsten en evenementen speciaal gericht op jongeren in voorbereiding. Een jongereneditie van 'Gast van de Raad' is gepland voor 2024, en een speciale 'Raad in de Stad' voor jongeren staat gepland voor 2025. Bovendien worden jongeren actief betrokken bij de organisatie van doorlopende evenementen. Onlangs heeft de leerlingenraad van het Segbroek College deelgenomen aan 'Raad in de Stad Segbroek'."Het is inspirerend om te zien hoe jongeren enthousiast deelnemen aan deze initiatieven," aldus Butt. "Door hen een platform te bieden, kunnen ze hun stem laten horen en direct in gesprek gaan met lokale politici en beleidsmakers."

Wekelijks ontvangen de raad en de griffie groepen 7 en 8 van Haagse basisscholen om het spel ‘DemocraCity’ van ProDemos te spelen. Ook via het programma ‘Raad en Daad’ komen scholen op bezoek. Op verzoek van de raad wordt dit programma nu uitgebreid naar het voortgezet onderwijs (VO) en het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Voor de zomervakantie wordt een pilot uitgevoerd waarbij klassen van het VO en MBO deelnemen aan het interactieve spel ‘Klassenbezoek@Gemeentehuis’ in de raadzaal. "Educatie is de sleutel tot participatie," zegt Butt. "Door al op jonge leeftijd kennis te maken met de werking van de democratie, leggen we een sterke basis voor toekomstige betrokkenheid."

Daarnaast wordt er specifiek contact gezocht met scholen in het VO, MBO, hoger beroepsonderwijs (HBO) en de universiteit om leerlingen- en studentenraden te betrekken bij de lokale politiek. Een jaarlijkse Studentendebatdag met studenten van de Haagse Hogeschool wordt eveneens georganiseerd. "We willen een breed scala aan jongeren bereiken en hen de tools geven om betrokken en geïnformeerde burgers te worden," benadrukt Butt.