Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

GroenLinks pakt knelpunten in de jeugdzorg aan

[Persbericht] - Jongeren kunnen voortaan blijven bij hun eigen vertrouwde begeleider, ook na hun 18de verjaardag. Zo vallen ze niet tussen wal en schip bij de overstap van jeugdzorg naar volwassenenzorg. Het voorstel van GroenLinks dat dit mogelijk maakt, kreeg donderdag brede steun in de Haagse gemeenteraad.

Voor jongeren die nog hulp nodig hebben nadat zij achttien zijn geworden is het nu vaak heel moeilijk om de overstap te maken naar de volwassenenzorg. Vanaf 18 jaar vallen jongeren die zorg nodig hebben niet meer onder jeugdzorg maar onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Omdat dit onder een ander budget valt, krijgen ze dan een nieuwe hulpverlener toegewezen.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Jongeren moeten kunnen blijven rekenen op de begeleider die ze kennen en vertrouwen. De regels gingen ten koste van de stabiliteit, en dat is nou juist zo belangrijk voor deze groep. Ik ben erg blij dat we dit hebben kunnen oplossen.”

De gemeenteraad stemde ook in met een voorstel van GroenLinks om kinderen en ouders meer te betrekken bij het beleid voor de jeugdzorg en de communicatie te verbeteren tussen instellingen, belangenbehartigers en cliëntenraden.

Kapteijns: “Goed contact tussen alle betrokkenen is een noodzaak. De inbreng van kinderen en ouders is hierbij heel waardevol. Zo werk je echt samen aan betere jeugdzorg.”

 

Meer lezen

Continuering overleg tijdens aanbesteding jeugdzorg

Versnelde doorstroming naar zelfstandige woonruimte