De Nederlandse man van Afghaanse afkomst werd onterecht verdacht van identiteitsfraude, omdat zijn nieuwe foto niet op zijn oude foto zou lijken. Hassan is rond 15:00 meegenomen naar het politiebureau, waar hij tot 21:15 in zijn onderbroek in een cel moest verblijven. Hassan heeft geen strafblad en hij hield zich aan de instructies van de politie. Zeer opmerkelijk, vindt GroenLinks fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “De wijze waarop Hassan in ons stadhuis is aangepakt is buitenproportioneel, zeker in het bijzijn van zijn 2-jarige zoontje. De politie is zonder enige vorm van bewijs meteen van een misdrijf uitgegaan terwijl een gesprek met Hassan had volstaan. Wij zijn erg benieuwd naar de rol die de gemeente hierbij gespeeld heeft”.

GroenLinks wil graag weten hoe normaal gesproken bij een vermoeden wordt opgetreden en hoe een vermoeden van identiteitsfraude wordt vastgesteld.

De aanhouding van Hassan kwam aan het licht nadat hij een melding hiervan maakte bij de belangorganisatie Control Alt Delete. Hassan is inmiddels door het OM volledig in het gelijk gesteld en heeft een klacht ingediend bij de politie en de gemeente.